Czym zastąpić skrobię kukurydzianą?

Skrobia kukurydziana to czysta skrobia pozyskiwana z bielma (czyli jądra) ziaren kukurydzy. Jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym oraz w naszych kuchniach do gotowania i pieczenia.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Co to jest skrobia kukurydziana i czym można ją zastąpić?

Skrobia kukurydziana nie zawiera glutenu, więc mogą ją stosować osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu. Dzięki skrobi kukurydzianej potrawy stają się gęstsze, ponieważ po podgrzaniu absorbuje ona dużą ilość wody. Nie jest jednak jedynym produktem o takich właściwościach. Można ją zastąpić następującymi produktami:

Skrobia ziemniaczana - zamiennik skrobi kukurydzianej

Popularniejsza w polskiej kuchni od skrobi kukurydzianej mąka ziemniaczana pozyskiwana jest z rozgniecionych i wysuszonych na proszek ziemniaków. Również nie zawiera glutenu. Zastępuje skrobię kukurydzianą w stosunku 1:1, ale wielu kucharzy zaleca, by dodawać ją do potrawy później niż skrobię z ziaren, ponieważ zbyt długie gotowanie może sprawić, że straci właściwości zagęszczające.

Mąka ryżowa zamiennik skrobi kukurydzianej

Należy jej użyć dwa razy tyle co skrobi kukurydzianej. Jest bezbarwna, nadaje się więc do zagęszczania przejrzystych płynów. Nie zawiera glutenu.

Mielone siemię lniane zamiast skrobi kukurydzianej

W połączeniu z wodą tworzy żel. Jedna łyżka stołowa mielonego lnu wymieszana z 4 łyżkami wody może zastąpić 2 łyżki stołowej skrobi kukurydzianej. Uwaga: konsystencja lnu będzie bardziej ziarnista od gładkiej skrobi.

Tapioka do potraw zamiast skrobi kukurydzianej 

Jest to bezglutenowa skrobia pozyskiwana z bulw manioku. Dostępna jest w formie perełek, mąki lub granulek. Jako zamiennik skrobi kukurydzianej należy ją stosować w proporcji 2 części tapioki zamiast 1 części skrobi.

Mąka pszenna zamiennik skrobi kukurydzianej 

Oprócz skrobi zawiera także białko i błonnik, dlatego należy użyć jej dwa razy więcej niż czystej skrobi, by osiągnąć ten sam efekt zagęszczający. Najlepiej sprawdza się w tym celu mąka biała, którą przed dodaniem do potrawy należy rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Uwaga: zawiera gluten, więc nie nadaje się dla osób z celiakią.

Mąka z korzenia maranty trzcinowej do potraw

W połączeniu z wodą tworzy żel. Jest bezglutenowa. Należy jej użyć dwa razy tyle, co skrobi kukurydzianej.

Babka płesznik dodatek do potraw zamiast skrobi

Nasiona tej rośliny zawierają głównie rozpuszczalny błonnik, więc nadają się do zagęszczania potraw. Najlepiej zaczynać od niewielkiej ilości zmielonego ziarna, np. pół łyżeczki, i w razie potrzeby dodać więcej.

Glukomanian konjaku (Amorphophallus konjac) zamiast skrobi kukurydzianej 

Dostępny głównie jako suplement diety. Jest to czysty błonnik, świetnie nadaje się dla osób na diecie niskowęglowodanowej. Jest niezwykle chłonny. Do zagęszczania potraw wystarcza użycie bardzo niewielkiej jego ilości – ćwierć łyżeczki glukomanianu zastępuje dwie łyżeczki skrobi.

Bibliografia
  • The 11 Best Substitutes for Cornstarch (healthline.com)
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny