Jesteś terapeutą?

Rzeżucha - właściwości zdrowotne, jak jeść i kiedy wysiewać

Jest tania, a jej uprawa – prosta. Ze swoich leczniczych właściwości słynie już od czasów starożytnych. Rzeżucha pojawia się na naszych stołach wczesną wiosną, służąc za wielkanocną dekorację, jednak nie ma przeszkód, by z jej zdrowotnych właściwości korzystać przez cały rok.

Artykuł na: 6-9 minut dieta
Zdrowe zakupy

Lepidium sativum, czyli pieprzyca siewna, potocznie zwana rzeżuchą, od stuleci jest polecana jako remedium na różne dolegliwości. W starożytności uważano ją za środek pobudzający, pozytywnie wpływający na urodę oraz regulujący działanie tarczycy. Z biegiem lat odkrywano jej kolejne właściwości, między innymi w leczeniu dolegliwości związanych z bólem głowy i rwy kulszowej.

Jakie są właściwości zdrowotne rzeżuchy?

Polecana była profilaktycznie, miała chronić przed infekcjami i cukrzycą, a także pomagać przy chorobach wątroby, kłopotach z krążeniem oraz przy problemach z układem moczowym. Z biegiem czasu odkrywano jej skuteczność w walce z kolejnymi chorobami, między innymi anemią i szkorbutem. Kanapka z serem i rzeżuchą

Jakie witaminy posiada rzeżucha?

Rzeżucha pojawiła się w Europie w starożytności. Przedtem uprawiano ją w Afryce i Azji, a jej liczne prozdrowotne właściwości już wtedy interesowały medyków. Dziś wiemy, że to, co niegdyś przypisywano magicznym cechom tej niepozornej rośliny, to po prostu duża zawartość cennych witamin i pierwiastków. Jest bogata w witaminy C, B, A, K i E, a także żelazo, wapń, fosfor, selen, magnez, cynk i jod.

W Polsce uprawia się kilka odmian rzeżuchy, występuje m.in. rzeżucha wodna i łąkowa. Ta, która gości na naszych parapetach, a potem stołach, to rzeżucha ogrodowa.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i K rzeżucha jest polecana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Wskazana jest w diecie kobiet w ciąży i dzieci, a to z uwagi na bogactwo soli mineralnych i pożytecznych pierwiastków oraz zawartość kwasu foliowego. Z powodu dużej zawartości jodu powinna zajmować wysokie miejsce w diecie osób zmagających się ze schorzeniami tarczycy, zwłaszcza jej niedoczynnością.

Rzeżucha dobra dla cukrzyków i palaczy

Jest także pomocna w profilaktyce osteoporozy oraz osobom, które na tę chorobę cierpią. Szczególnie docenią ją ludzie, którzy nie tolerują laktozy. Rzeżucha zawiera mnóstwo wapnia. Dobrze wpływa na układ trawienny, a dzięki zawartości błonnika usprawnia procesy trawienia.

Rzeżuchę na stałe do swojego jadłospisu powinny włączyć osoby palące papierosy – palacze mają duże niedobory witaminy C, która jest przeciwutleniaczem. Z uwagi na dużą zawartość witamin i mikroelementów poleca się ją także osobom skarżącym się na zmęczenie, brak energii, w stanach dużego obciążenia fizycznego. Obniża poziom cukru we krwi, dlatego wskazana jest w diecie cukrzyków i chroni trzustkę.

Z badań wynika, że włączenie rzeżuchy do diety pozytywnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. W przeszłości wykorzystywano jej właściwości właśnie przy pojawiających się na skórze owrzodzeniach, a także przy schorzeniach wywoływanych przez pasożyty w jelitach. Rzeżuchę stosowano także do dezynfekcji jamy ustnej.

Rzeżucha dobra na piegi i porost włosów

Ów ostry smak rzeżuchy wynika z obecności w roślinie glikozydu izosiarkocyjanowego, czyli siarki. To stąd popularność pieprzycy siewnej w kosmetyce – siarka dobrze wpływa na stan włosów, zapobiega wypadaniu i pobudza skórę oraz cebulki. Sok z rzeżuchy należy wetrzeć we włosy, zostawić na pół godziny, a następnie spłukać wodą. Z tego samego powodu jest pomocna w leczeniu łojotoku i trądziku. Stosuje się ją także do rozjaśniania i wybielania plam skórnych i piegów: sok z rzeżuchy wciera się w skórę.

Jak jeść rzeżuchę?

Wykorzystywana w kosmetyce i medycynie ludowej, rzeżucha świetnie sprawdza się także w kuchni. Ma charakterystyczny, pikantny smak, który nadaje wyrazu wielu potrawom i podkreśla ich smak. Można dodać ją do kanapek i sałatek, a także zup czy sosów, nie tylko tych wiosennych. Kanapka z serem i rzeżuchą

Przeciwskazania do spożywania rzeżuchy

Rzeżucha ma mnóstwo korzystnych dla zdrowia i urody właściwości, istnieją jednak także przeciwwskazania do jej stosowania. Nie powinny jej jeść osoby cierpiące na wrzody i stany zapalne w jelitach oraz te zmagające się z chorobami nerek, ponieważ ma silne działanie moczopędne.

Jak uprawiać rzeżuchę?

Uprawa rzeżuchy jest bardzo łatwa, poradzą sobie z nią nawet osoby dopiero zaczynające przygodę z uprawą roślin. Kupione w sklepie ogrodniczym nasiona należy umieścić na wilgotnej wacie (można użyć także ligniny). Tackę lub talerz z nasionami trzeba umieścić w miejscu, które ma dobrą ekspozycję słoneczną i codziennie podlewać, uważając jednak, by nie przesadzić z ilością wody. Po okołu tygodniu rzeżucha będzie gotowa do jedzenia. Jeśli roślina zakwitnie, nabierze ostrego smaku z nutą goryczy.

Bibliografia
  • https://www.healthline.com/nutrition/watercress-benefits#TOC_TITLE_HDR_5
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/285412#benefits
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny