Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?

Od najmłodszych lat karmieni jesteśmy informacjami o zdrowotnych właściwościach mleka. Co drugi Polak spożywa mleko każdego dnia, a kolejne 40% kilka razy w tygodniu. 

28 październik 2019 Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Niemieccy naukowcy zidentyfikowali w wołowinie i produktach z mleka krowiego nowe patogeny, które mogą powodować stany zapalne i zwiększać ryzyko raka u ludzi. Nazwali je czynnikami wołowego mleka i mięsa (bovine milk and meat factors, BMMF) i stwierdzili, że są podobne zarówno do wirusów, jak i bakterii (stanowią więc nową, znajdującą się między nimi klasę patogenów).

Mogą powodować przewlekłe stany zapalne, które nawet po latach potencjalnie sprzyjają rozwojowi raka okrężnicy i piersi. BMMF zidentyfikowano zarówno w samym krowim mleku, jak również w serach i jogurtach. Zdaniem naukowców ze względu na ich obecność kobiety nie powinny podawać tych produktów dzieciom do 1. r.ż. - ich układ odpornościowy nie jest bowiem na tyle ukształtowany, by mógł sobie poradzić z tymi patogenami.

Naukowcy uprzedzają jednak, że BMMF to potencjalny kancerogen, potrzeba zatem dokładniejszych badań, by to potwierdzić. Do tego czasu nie zalecają zatem usunięcia mleka krowiego z diety dorosłych osób. Podtrzymują natomiast opinię Niemieckiego Towarzystwa Żywieniowego (DGE), by ograniczyć spożycie czerwonego mięsa do maksymalnie 600 g tygodniowo.

Źródło: BfR Federal Institute for Risk Assesment, Opinion No 014/2019, 18 April 2019

Więcej w dziale: Odżywianie
Wczytaj więcej
Nasze magazyny