Żywność przetworzona i osteoartroza

Cukry dodawane do produktów wysokoprzetworzonych mogą wywoływać chorobę zwyrodnieniową stawów (osteoartrozę).

08 styczeń 2019
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Nie trzeba mieć nadwagi, żeby znaleźć się w grupie ryzyka: właśnie udowodniono, że osoby często jedzące żywność typu fast food mogą być bardziej narażone na osteoartrozę, nawet jeśli ich waga pozostaje w normie.

Wszystkiemu winne cukry - dodawane do żywności i spożywane w wysokich ilościach powodują stany zapalne, które sprzyjają rozwojowi wielu chorób, w tym osteoartrozie. Co prawda autorzy badania z Oklahoma Medical Research Foundation przeprowadzili je na myszach, jednak są przekonani, że w przypadku ludzi wyniki będą podobne.

W toku eksperymentu karmili oni zdrowe gryzonie wysokotłuszczowymi produktami, szybko jednak odkryli, ze to węglowodany są odpowiedzialne za pogorszenie stanu zdrowia zwierząt. Cukry wywoływały zapalenie stawów, które jest jednym z pierwszych objawów osteoartrozy. Natomiast dieta bogata w błonnik zdawała się łagodzić symptomy choroby.

Choroba zwyrodnieniowa stawów to jeden z największych problemów zdrowotnych Zachodu. Szacuje się, że w samych tylko Stanach Zjednoczonych z jej powodu cierpi 27 mln osób.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny