Drugie oblicze skrobi

Naukowcy ostrzegają: jeśli w twojej diecie są obecne produkty light i pokarmy zagęszczane skrobią, w krótkim czasie odczujesz zgubne skutki przecukrzenia organizmu.

01 grudzień 2018
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Skrobia jest węglowodanem roślinnym występującym w produktach zbożowych, warzywach i owocach. Jeśli zostaje poddana obróbce termicznej, po spożyciu ulega w organizmie rozkładowi do glukozy, będącej źródłem energii. W postaci surowej jest wykorzystywana jako włókno pokarmowe przez biotę jelitową. Ale skrobię stosuje się również w przemyśle spożywczym jako naturalny dodatek do żywności, tylko pozornie bezpieczny dla zdrowia. Pełni ona funkcję zagęstnika, stabilizatora i wypełniacza w jogurtach, serkach, śmietanach, dżemach, pasztetach, konserwach mięsnych, wędlinach, sosach i gotowych daniach. Jej szkodliwość wynika z ilości, w jakiej ją spożywamy - nadmiar węglowodanów w diecie zagraża zdrowiu1.

Skrobia: pułapka w wersji light

Produkty o mniejszej zawartości tłuszczu oznaczane jako light mają z założenia wspomagać odchudzanie i zapewniać zdrowie. Tymczasem nie tyjemy od nadmiaru tłuszczu w diecie, tylko od spożywania w zbyt dużych ilościach glukozy, która jako łatwiejsza do przetworzenia w energię jest metabolizowana w pierwszej kolejności. W produktach light to właśnie skrobia modyfikowana zastępuje tłuszcz, zmieniając je w bombę cukrową2. Nadprogramowa ilość glukozy zostaje w organizmie przetworzona w kwasy tłuszczowe, magazynowane w tkance tłuszczowej podskórnej. Nic więc dziwnego, że wybierając produkty light czy takie artykuły spożywcze, jak jogurty, sery, dżemy owocowe i musli, tyjemy. Zmęczenie, zaburzenia widzenia, trudności z koncentracją i wzmożone pragnienie to pierwsze objawy nadmiaru węglowodanów w diecie. Stąd już bardzo blisko do zaburzeń metabolicznych oraz cukrzycy.

Rozpoznaj skrobię

Na każdym produkcie powinna znajdować się etykieta z informacją o wszystkich składnikach i dodatkach. Jeśli jej nie ma, możemy przeprowadzić prostą próbę jodową wykorzystywaną w browarnictwie. Do próbki jedzenia dodajemy kilka kropli jodyny. Jeśli pokarm zabarwi się na granatowo - jest w nim skrobia. Jod wchodzi bowiem w reakcję barwną z D-glukozą, będącą składnikiem amylozy, wielocukru, który stanowi nawet 35% składu skrobi3.

Bibliografia

  1. https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/modified-starch
  2. https://www.express.co.uk/life-style/diets/673702/Low-fat-food-healthy-alternative-calories-substitute
  3. https://beerandbrewing.com/dictionary/1Roqy5QTAp/starch/
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 6/2018
Holistic Health
Kup teraz
Wczytaj więcej
Nasze magazyny