Ciasto bananowe bez pieczenia

Ten pyszny i zdrowy deser zawróci w głowie każdemu.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Stosowanie diety witariańskiej wcale nie oznacza, że nie można pozwolić sobie na coś słodkiego. Poniższe ciasto przyrządza się na surowo, w bardzo prosty sposób, przy użyciu wielu wartościowych składników. Są to m.in. zawierające selen orzechy brazylijskie oraz pestki dyni, będące świetnym źródłem fosforu. Nie ma w nich natomiast szkodliwych związków stosowanych w deserach produkowanych przemysłowo, takich jak cukier rafinowany czy tłuszcze trans. Do przyrządzenia tego przepysznego ciasta wystarczą podane poniżej składniki, robot kuchenny oraz blacha.

Ciasto bananowo-orzechowe

Spód

  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki orzechów brazylijskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1/4 łyżeczki wanilii w proszku

Nadzienie

  • 4 dojrzałe, słodkie banany średniej wielkości
  • 1 jabłko średniej wielkości
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych, namoczonych w wodzie
  • 1 łyżka łuskanych nasion konopi
  • 1/4 obranej cytryny
  • 1/4 szklanki karobu w proszku
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego

Przygotowanie

1. Spód przyrządź, miksując składniki w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S.

2. Rozsmaruj masę w blasze do ciasta szerokości 20 cm, po czym ugnieć ją łyżką lub palcami, aż utworzy równą, gładką powierzchnię.

3. Nadzienie przyrządź, miksując składniki w blenderze wysokoobrotowym. Zacznij od miękkich, po czym dodaj orzechy i nasiona, a na koniec olej kokosowy. Mieszaj, aż masa nabierze gładkiej konsystencji musu.

4. Wybierz nadzienie łyżką i nakładaj na spód ciasta w blasze, wyrównując w miarę potrzeby.

5. Udekoruj plastrami banana, skórką cytryny i całymi orzechami laskowymi.

6. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na godzinę. Ciasto zachowa świeżość przez 2-3 dni w lodówce albo przez kilka tygodni w zamrażalniku.

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady i wydarzenia kulinarne w oparciu o dietę witariańską, a także festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.
Artykuł ukazał się w magazynie "O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą" w numerze czerwiec 2018 pt. "Ciasto bananowe"
Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny