Jesteś terapeutą?

Superprodukty dla neurogenezy

Co jeść, aby wspomóc pracę mózgu?

06 marzec 2018
Artykuł na: 4-5 minut medycyna naturalna mózg zioła
Zdrowe zakupy

Borówka amerykańska Owoce te są pełne polifenoli, a zwłaszcza flawonoidów zwanych antocyjanami - barwników, które nadają im granatowy kolor i mają zdolność przekraczania bariery krew-mózg, dzięki czemu stymulują neurogenezę. Osoby cierpiące na spadek funkcji poznawczych wykazują poprawę, gdy codziennie spożywają borówki amerykańskie1, co najprawdopodobniej wynika z silnego działania neuroprotekcyjnego przeciwutleniaczy polifenolowych2.

Sugerowana dawka: 200 g dziennie lub równoważna ilość ekstraktu.

Kwasy tłuszczowe omega-3 Nasz mózg składa się w 60% z tłuszczu, a kwasy omega-3, najlepszy ich rodzaj w naszej diecie, zwiększają neurogenezę aż o 40%, podnoszą poziom BDNF (neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego) i zwiększają objętość mózgu, a to tylko niektóre z ich neuroprotekcyjnych zalet3.

Sugerowana dawka: 2-4 g dziennie.

Zielona herbata Polifenole obecne w zielonej herbacie poprawiają pamięć roboczą, jedną z najtrudniej poddających się wzmocnieniu funkcji poznawczych4.

Sugerowana dawka: 3-10 filiżanek zielonej herbaty dziennie (lecz bez równoważnej ilości kofeiny).

Kurkumina Populacje osób starzejących się, które spożywają kurkumę (np. w curry), mają lepsze funkcje poznawcze i znacząco lepsze wyniki Krótkiej Skali Oceny Stanu Umysłowego (Mini-Mental State Examination, MMSE)5.

Sugerowana dawka: 200-1200 mg dziennie (sprawdź doświadczalnie, jaka ilość będzie dla Ciebie najlepsza).

Miłorząb japoński (Ginkgo biloba) Roślina ta zwiększa neurogenezę i wspomaga funkcje poznawcze, a także redukuje blaszki beta-amyloidowe u osób cierpiących na chorobę Alzheimera6.

Sugerowana dawka: 120 mg standaryzowanego ekstraktu dziennie.

Kwercetyna Ten żółty pigment flawonoidowy, występujący w cebuli, jabłkach i czerwonym winie oraz wielu innych produktach, zwiększa neurogenezę w sposób zależny od dawki6.

Sugerowana dawka: 500 mg 1-2 razy dziennie.

Lit Ten składnik mineralny, zazwyczaj stosowany w wysokich dawkach w celu leczenia choroby afektywnej dwubiegunowej, może podnosić poziom BDNF w mózgu, gdy będzie przyjmowany w mniejszych ilościach.

Sugerowana dawka: 5 mg dziennie (lecz wymaga dostosowania, jeśli powoduje senność).

Witamina E

Sugerowana dawka: 200- 800 j.m. dziennie (jako mieszane tokoferole).

Jagody goji Te smaczne suszone jagody pochodzące z Himalajów, znane od dawna ze swych właściwości przeciwutleniających, mają również silne działanie stymulujące neurogenezę7.

Sugerowana dawka: 500 mg 1-2 razy dziennie (jako suszone jagody lub 60% standaryzowany ekstrakt).

Wyciąg z pestek winogron Działa korzystnie na serce i układ krążenia, może również zwiększać tworzenie komórek mózgowych8.

Sugerowana dawka: 100 mg 1-2 razy dziennie.

Bibliografia

  1. Ann Neurol, 2012; 72: 135–43; Int J Dev Neurosci, 2012; 30: 303–13
  2. Am J Med, 2006; 119: 751–9
  3. Neuroscience, 2012; 224: 202–9; Neurosci Lett, 2007; 421: 209–12
  4. Eur J Clin Nutr, 2012; 66: 1187–92
  5. Am J Epidemiol, 2006; 164: 898–906
  6. J Alzheimers Dis, 2009; 18: 787–98
  7. PLoS One, 2012; 7: e33374
  8. Phytother Res, 2011; 25: 668–74
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT