Zmniejsz ryzyko raka i zadbaj o oczy dzięki sałatce

W witariańskich potrawach znajdziemy pełne witamin warzywa i owoce w kolorach zieleni, czerwieni oraz pomarańczy.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Owoce i warzywa w intensywnych barwach nie tylko ładnie wyglądają na talerzu, ale też wzbogacają potrawy o niezliczone składniki odżywcze, wzmacniając tym samym nasze zdrowie.

Dla przykładu likopen, czyli antyoksydant nadający pomidorom ich czerwony kolor, obniża ryzyko rozwoju raka i chorób serca1. Karotenoidy, odpowiedzialne za barwę pomarańczy, stanowią za to doskonałe źródło witaminy A, kluczowej dla kondycji oczu i układu odpornościowego.

Jeśli chodzi zaś o zielone warzywa, chyba nikogo nie trzeba przekonywać o ich dobroczynnych właściwościach.

Namawiam zatem wszystkich Czytelników, aby wypróbowali moje barwne przepisy witariańskie. Polecam zwłaszcza przepyszne, domowe guacamole z koprem - idealne jako dip do krakersów lub przekąsek z chrupiących warzyw - oraz makaron z korzenia selera, przyozdobiony makiem i mandarynką, który wygląda i smakuje wyśmienicie.

Guacamole z koprem

Makaron z korzenia selera z makiem

Składniki:

2 awokado

1/2 szklanki świeżego groszku (ewentualnie mrożonego)

1 mała biała cebula

1 garść (15 g) świeżego kopru

2 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku z limonki

1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze.

Powstałe guacamole podawaj przyozdobione pomidorkami koktajlowymi, groszkiem i brokułem (lub innymi warzywami i owocami wedle uznania).

 

 

Składniki:

3 szklanki (ok. 1/3 korzenia) startego selera

1/2 pomarańczowej papryki

1 łyżka stołowa ziaren maku

1 łyżka stołowa oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

1 łyżka stołowa świeżo wyciśniętego soku z mandarynki

1/2 łyżeczki soli himalajskiej cała mandarynka do dekoracji

Przygotowanie:

1. Obierz korzeń selera i zetrzyj go na drobne paseczki w robocie kuchennym.

2. Dodaj pozostałe składniki i całość przenieś do dużej miski, po czym delikatnie wymieszaj dłońmi.

3. Obierz mandarynkę i podziel na plasterki, aby udekorować danie na talerzu.

4. Podawaj od razu po przyrządzeniu lub przechowuj w lodówce w odpowiednim pojemniku.

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. dietą surową (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady, wydarzenia kulinarne oraz festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.

Bibliografia

  1. Molecules, 2010; 15: 959–87; Arch Latinoam Nutr, 2009; 59: 120-7
Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny