Witariański kisz

Chia, siemię lniane i pestki dyni świetnie komponują się w przepisie na witariański kisz.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Kisz (fr. quiche) to moja ulubiona letnia przekąska, zwłaszcza w wersji bezglutenowej, wegańskiej i niewymagającej pieczenia.

Znajduje się w niej moc zdrowych i odżywczych składników, takich jak nasiona chia - pełne protein, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych omega-3 - czy łupiny nasion babki jajowatej (Plantago ovata) występującej naturalnie w Indiach. Łupiny te to popularny suplement diety usprawniający pracę jelit i wspomagający odchudzanie.

Zarówno babka jajowata, jak i nasiona chia to doskonałe naturalne wypełniacze dań, w których nie stosuje się jajek i mąki. Są też o niebo zdrowsze niż dostępne w sklepach wypełniacze produkowane przemysłowo.

Zamiast zwykłego masła warto użyć kakaowego.

Goście zawsze są zachwyceni, gdy serwuję witariański kisz. Mam nadzieję, że przypadnie do gustu również Czytelnikom.

Witariański kisz

4-8 porcji

Spód:

1/2 szklanki siemienia lnianego, 1/2 szklanki suszonego kokosa, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/4 szklanki pestek dyni

Sos:

2 łyżki stołowe orzeszków piniowych, 1/4 szklanki migdałów/nerkowca, 1 łyżka stołowa łupin babki jajowatej, 1 łyżka stołowa nasion chia, 1/4 szklanki masła kakaowego, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1 ząbek czosnku, 1/4 obranej cytryny, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka octu jabłkowego

Nadzienie:

2 szklanki startej marchwi (ok. 3 średnie marchewki), 1 szklanka startego selera (ok. 1/4 małego korzenia), 1/4 brokuła średniej wielkości (ok. 3 duże różyczki), 1/2 żółtej lub pomarańczowej papryki, bez pestek, pokrojonej w kostkę, 1/2 cebuli garść świeżej kolendry, 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek, 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Opcjonalne dodatki:

1/4 szklanki świeżego lub mrożonego groszku, 1 łyżka stołowa świeżego kopru lub pietruszki, drobno posiekanej, 1/4 łyżeczki łagodnego proszku curry

Przygotowanie:

1. Spód przygotuj, mieszając wszystkie składniki w blenderze wysokoobrotowym lub młynku do kawy. Najpierw zmiel nasiona lnu, a potem dodaj pozostałe składniki.

2. Przenieś masę do okrągłej formy wielkości 20-25 cm i ugnieć ją na dnie palcami albo używając łyżki.

3. Składniki sosu przenieś do blendera wysokoobrotowego i zmiksuj, aż do powstania gładkiej masy.

4. Marchew i seler zetrzyj w robocie kuchennym i zmiksuj z pozostałymi składnikami nadzienia w blenderze o ostrzu w kształcie litery S.

5. Do nadzienia dodaj sos, wymieszaj i rozprowadź po spodzie kiszu.

6. Odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

7. Podawaj kisz na zimno z sałatką bądź świeżymi warzywami.

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. dietą surową (inaczej raw food lub witariańską). Prowadzi warsztaty, wykłady, wydarzenia kulinarne oraz festiwal Tree of Life Wellbeing & Vitality.

Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny