Jesteś terapeutą?

Kuchnia witariańska na zielono: ogórek, pistacje i koper włoski

Smoothie w połączeniu z orzechową przekąską to idealna propozycja na lato.

Artykuł na: 2-3 minuty dieta przepisy
Zdrowe zakupy

Uwielbiam zacząć dzień od wypicia smoothie ze świeżo wyciśniętych składników, zwłaszcza gdy panują letnie upały. Napój sporządzony według mojego przepisu doskonale orzeźwia i pobudza do działania. Ogórek to jeden z moich ulubionych składników, nie tylko ze względu na jego smak, ale również z uwagi na nawadniające i oczyszczające właściwości, wpływające na kondycję całego organizmu.

Jeśli chodzi zaś o pozostałe składniki, pomarańcze zapewniają potężną dawkę witaminy C, a bazylia stanowi doskonałe źródło witaminy A, wykazując zarazem właściwości antybakteryjne. Z kolei kelp w proszku, najnowszy przebój na rynku superżywności, pełen jest wapnia i jodu.

Polecam również pyszną letnią przystawkę: pastę z kopru włoskiego i pistacji, która wyśmienicie smakuje na plasterkach ogórka bądź krakersach.

Pistacjowa przystawka z koprem włoskim (2 porcje)

  • 1 szklanka posiekanego kopru włoskiego
  • 1/2 szklanki orzechów pistacjowych
  • 1/4 obranej cytryny
  • po 1/2 łyżeczki proszku kelp łyżeczki i soli himalajskiej
  • 1 ogórek pokrojony w plasterki
  • 1/2 łyżeczki pyłku pszczelego (do dekoracji)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieść w blenderze z ostrzem w kształcie litery S i mieszaj, aż się połączą, pilnując, by masa zachowała sprężystość i nie stała się zbyt płynna.

2. Pokrój ogórek w plasterki (poprzecznie lub nieco skośnie, aby miały większą powierzchnię).

3. Nabierz pastę łyżką i rozsmaruj na plasterkach ogórka.

4. Posyp pyłkiem pszczelim, całymi pistacjami lub ich połówkami.

Smoothie z algami morskimi i ogórkiem (1-2 porcje)

  • 1/4 obranej limonki
  • 2 obrane pomarańcze
  • 1 szklanka obranego ogórka
  • 1/2 łyżeczki proszku kelp
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 łodyżki świeżej bazylii

Przygotowanie: Wrzuć wszystkie składniki do wyciskarki, a na koniec dodaj sól himalajską i udekoruj bazylią. Podawaj od razu po przyrządzeniu lub wstaw do lodówki na 2 godz.

Markéta Bola jest dietetykiem naturalistką i kucharką potraw surowych. Oferuje posiłki kuchni witariańskiej, prowadzi też warsztaty i kursy. Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii.

Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola
markta.bola@ktociewyleczy.pl

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny