Lody bez mleka - sprawdź przepisy

Z sezonowych owoców przyrządzimy bajeczne sałatki i sorbety.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Urok świeżych, dojrzałych owoców polega w dużej mierze na tym, że można się nimi rozkoszować w dowolnym momencie, bez specjalnego przygotowania. Jednak stanowią one również fantastyczny składnik różnorodnych potraw. Przy odrobinie wysiłku możemy wzbogacić nimi proste przepisy i wyczarować bajecznie kolorowe, przepyszne dania w sam raz na ciepłe dni.

Oto moje 3 ulubione przepisy - jeden na ostro i 2 na słodko - wolne od pszenicy, mleka i wysokoprzetworzonego cukru. Przysmaki te nie tylko doskonale orzeźwiają, ale też wyjdą nam na zdrowie, gdyż znajduje się w nich wiele cennych przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.

Lody bez mleka

Składniki na 750 ml

  • 1 szklanka miąższu z młodego kokosa
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca, namoczonych 4-8 godz. w wodzie
  • 1/8 plasterka świeżej cytryny bez skórki
  • 2/3 szklanki czystej wody
  • 1/3 szklanki herbatki malinowej lub wody kokosowej
  • 30 daktyli namoczonych w wodzie (lub inny naturalny słodzik)
  • 15 kropel esencji waniliowej lub 1 łyżeczka organicznego proszku waniliowego
  • 40 wiśni, wydrylowanych i przepołowionych

Przygotowanie

  1. Połowę wiśni odłóż na później, a wszystkie inne składniki wymieszaj w blenderze wysokoobrotowym, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
  2. Wmieszaj pozostawioną połowę wiśni i całość umieść w pojemniku do mrożenia.
  3. Wsadź do zamrażalnika na 4-6 godz.
  4. Nałóż do salaterki za pomocą łyżki do lodów i udekoruj świeżymi wiśniami.

Sorbety - przepisy

Sorbet truskawkowy

Składniki 

  • 2 szklanki mrożonych truskawek
  • 1 łyżka stołowa surowego miodu
  • 1 łyżka stołowa proszku lucuma (opcjonalnie)
  • 1 szklanka kostek lodu z czystej wody
  • 1 mrożony banan w plasterkach (opcjonalnie) naturalny słodzik do wyboru (np. stewia, miód, syrop z jakonu)

Sorbet borówkowy

Składniki 

  • 2 szklanki mrożonych borówek
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżka stołowa surowego miodu
  • 1 szklanka kostek lodu z czystej wody
  • 1 mrożony banan w plasterkach (opcjonalnie)
  • naturalny słodzik do wyboru (np. stewia, miód, syrop z jakonu)

Przygotowanie

  1. Aby przyrządzić oba sorbety, wrzuć wszystkie składniki do miksera wysokoobrotowego, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Zamiast tego możesz też najpierw z rozmrożonych składników przyrządzić smoothie, a następnie przelać je do odpowiedniego naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
  2. Do salaterki nałóż po gałce obu sorbetów i udekoruj szczyptą świeżej mięty oraz świeżymi owocami w całości.

Miętowa sałatka z jabłek i wiśni

Składniki na 2 porcje

  • 2 małe, zielone jabłka pokrojone w plasterki
  • 1/2 szklanki kalafiora posiekanego na małe kawałki
  • 1/2 szklanki świeżego groszku
  • 6-8 dużych liści sałaty karbowanej
  • 3 garście kiełków słonecznika
  • 1 garść posiekanych liści mięty
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • 12 wiśni, wydrylowanych i przepołowionych
  • 1/3 szklanki startych orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Jabłka z olejem i sokiem z cytryny zamarynuj w dużej misce.
  2. Dodaj kalafior oraz groszek i dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Dodaj sałatę, kiełki i miętę, a następnie jeszcze raz wymieszaj przed podaniem na 2 talerzach.
  4. Oba talerze obsyp 2-3 łyżkami startych orzechów laskowych i udekoruj połówkami wiśni.

 

Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny