Wegańskie burgery

Też mogą być zdrowe, zwłaszcza w wersji witariańskiej.

07 lipiec 2017
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Wszystkim miłośnikom burgerów polecam poniższy przepis, który przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i osobom ceniącym mięso. Moje warzywno-orzechowe burgery przyrządza się wyłącznie z pysznych, surowych składników o wielu korzystnych właściwościach, co odróżnia je od zwykłych, wysokoprzetworzonych kanapek.

Najważniejsze składniki to orzechy brazylijskie (bogate w selen, rewelacyjnie wpływający na cerę), migdały (doskonałe źródło wapnia), nasiona chia (pełne zbawiennych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3) oraz bataty (zawierające moc witaminy C).

Idealnym uzupełnieniem burgerów będzie słodko-kwaśny sos z jagód goji - lekki i równie prosty w przygotowaniu.

Zdrowe wegańskie burgery na 5 porcji

Orzechowa baza:

  • po 1/3 szklanki namoczonych w wodzie przez 4-8 godz. pestek słonecznika,  pestek dyni, szklanki orzechów brazylijskich, orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki suchego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki migdałów, namoczonych w wodzie przez 8-12 godz.
  • 1 batat obrany ze skórki, 2 marchewki, 3 łodygi selera naciowego, 1/2 czerwonej cebuli, 2,5 cm świeżego pora, 5 pomidorów suszonych na słońcu, 1-1,5 cm świeżego korzenia imbiru, 1/2 małej cytryny bez skórki
  • po 1 łyżce stołowej łusek babki płesznik, suszonej czerwonej papryki, suszonej bazylii
  • 1/2 łyżki stołowej kminku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

Posypka z nasionek:

  • po 2 łyżki stołowe suszonych nasion konopi indyjskich, suszonych nasion sezamu, suszonych nasion chia

Słodko-kwaśny sos z jagód goji:

  • po 2 łyżki stołowe suszonych lub namoczonych jagód goji, oleju sezamowego tłoczonego na zimno, oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • 4 łyżki stołowe czystego syropu z surowej agawy
  • po 1 łyżeczce surowego octu jabłkowego, kminku w proszku
  • szczypta goździków w proszku, szczypta pieprzu cayenne
  • 4 pomidory suszone na słońcu, 1 szalotka
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  •  1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki orzechowej bazy do burgerów wymieszaj w robocie kuchennym z ostrzami w kształcie litery S do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Jeśli wolisz bardziej chrupiącą konsystencję, słonecznik i dynię dodaj na samym końcu i mieszaj delikatnie tylko przez chwilę.

2. Z masy o objętości ok. 1 szklanki uformuj w dłoniach burgera. Powinno jej wystarczyć na 5 porcji.

3. Aby przyrządzić posypkę z nasion, wymieszaj w misce konopie, sezam i nasiona chia. Do miski włóż po kolei każdego burgera i dokładnie obtocz w posypce. Może zajść potrzeba przyciśnięcia burgerów palcami albo widelcem.

4. Aby przyrządzić słodko-kwaśny sos z jagód goji, wszystkie składniki wymieszaj w mikserze wysokoobrotowym, aż zyskają gładką konsystencję. Przenieś do salaterki.

Na talerzu poukładaj w kole kilka liści sałaty rzymskiej, a na środku umieść garść kiełków lucerny. Gotowe burgery ułóż na wierzchu. Podawaj z salaterką słodko-kwaśnego sosu z jagód goji.

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską). Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny