Awokado i jagody goji - idealne połączenie

Potrawy z surowych produktów wcale nie muszą być nudne.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Czerwony i zielony to przeciwstawne kolory, ale przecież przeciwieństwa się przyciągają! Dlatego też zaliczane do tzw. superżywności awokado i jagody goji doskonale się komponują, tworząc połączenie idealne na wiosenne przyjęcia.

Awokado nie tylko jest wyjątkowo smaczne i sycące, ale też pełne korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak potas, magnez, luteina, niacyna, kwas foliowy oraz witaminy A, E, C i K.

Chociaż awokado bogate jest w tłuszcze i kalorie, zdaniem naukowców spożywanie go pomaga w utrzymaniu wagi na prawidłowym poziomie. Jak wykazano w pewnym przeglądzie, osoby jedzące awokado mają zazwyczaj niższy wskaźnik masy ciała (BMI) i mniejszy obwód pasa niż ludzie unikający tego owocu. Występuje u nich również wyższy poziom "dobrego" cholesterolu frakcji HDL - najprawdopodobniej dlatego, że w awokado znajduje się mnóstwo dobroczynnych dla serca kwasów tłuszczowych1.

Jagody goji również stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, witaminy A i C, ryboflawina, żelazo, potas, cynk, miedź czy selen. W połączeniu z awokado i pozostałymi składnikami tej wyjątkowo zdrowej przystawki owoce goji zapewnią nam istną bombę witaminową.

O Autorce

Markéta Bola jest specjalistką żywienia naturalnego i profesjonalną kucharką, zajmującą się tzw. "dietą surową" (inaczej raw food lub witariańską).

Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii.

Łódeczki awokado wypełnione sałatką z jagód goji

Przepis na 4-8 porcji

4 awokado

5 dużych liści szpinaku

1 mały ogórek

2 łyżki stołowe arame (suszonych wodorostów)

2 łyżki stołowe suszonych jagód goji

Sos tahini:

5 łyżek stołowych tahini (z olejem)

2 łyżki stołowe soku z cytryny

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka wasabi (lub chrzanu) w proszku

1/3 łyżeczki soli himalajskiej

1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1/2 szklanki czystej wody

1. Jagody goji namocz w wodzie, aż nasiąkną i odzyskają sprężystość.

2. Arame namocz w czystej wodzie przez ok. 10 min, aż dwukrotnie zwiększy objętość.

3. Szpinak i nieobrany ogórek pokrój w cienkie paseczki.

4. Szpinak, ogórek i arame wymieszaj w szczelnym woreczku foliowym.

5. Skrop sałatkę oliwą i odrobiną soku z cytryny, przyprósz szczyptą soli.

6. Dojrzałe awokado obierz ze skórki, przetnij na pół i wyjmij pestki.

7. Wszystkie składniki sosu tahini dokładnie wymieszaj, po czym wypełnij nim połówki awokado.

8. Na wierzchu ułóż szpinak i ogórek z arame, a następnie udekoruj namoczonymi owocami goji.

9. Jeśli masz ochotę, dodaj na wierzch nieco sosu tahini.

Bibliografia

  1. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013; 53: 738–50
Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny