Okazjonalny post - samo zdrowie!

Nawet jeśli jesz mnóstwo świeżych owoców, warzyw, nasion, orzechów, ziaren, ziół i kiełków, to i tak nic nie daje takiej satysfakcji, jak zrobienie sobie małej przerwy od jedzenia.

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Na początek polecam zrobić sobie "dzień sokowy" raz w tygodniu, albo nawet raz na miesiąc: pij w tym czasie tylko duże ilości czystej wody oraz świeżo wyciśniętych, alkalizujących soków z zielonych warzyw.

Oto kilka przykładowych korzyści płynących z postu "sokowego":

  • delikatne oczyszczenie i odtrucie organizmu
  • poczucie przypływu energii i lekkości
  • stabilna waga ciała
  • znaczące zmniejszenie zakwaszenia organizmu
  • wypoczęty i ukojony przewód pokarmowy
  • naturalne zwiększenie odporności

    6 kroków udanego postu

    W tym krótkim poradniku podpowiadam, jak pościć w taki sposób, by nie czuć przez cały dzień głodu, a jedynie pewne uczucie pustki w brzuchu.

    1. Wybierz stały dzień postu Wybierz jeden, konkretny dzień, który co tydzień możesz poświęcić na post. Ja na przykład poszczę w poniedziałki, ale jeśli praca lub inne zobowiązania nie pozwalają Ci wybrać stałego dnia, postaraj się urządzać głodówkę mniej więcej w tym samym okresie tygodnia.

    2. Noc poprzedzająca post Aby spowolnić przemianę materii, w dniu poprzedzającym post zjedz lżejszy posiłek. Zjedz kolację przed 18 lub 19 i do końca dnia pij tylko napary ziołowe podczas swoich zwyczajowych czynności.

    3. Rozpoczęcie postu Najpierw wypij na pusty żołądek szklankę wody z wyciśniętym sokiem z cytryny. Ja przez cały dzień postu mam przy sobie butelkę wody "doprawioną" plastrami tego cytrusa. Możesz dodać też kilka listków mięty (dla odświeżenia oddechu), nasion kopru włoskiego (dla rozluźnienia mięśni przewodu pokarmowego i uniknięcia wzdęć oraz wiatrów) albo szczyptę pieprzu kajeńskiego (aby rozgrzać organizm w chłodniejszy dzień).

    4. Sokowy pokarm Zacznij od niewielkiej ilości (50 ml) soku z młodej trawy pszenicznej, a następnie wypij pierwszą porcję zielonego soku (200 ml). W ciągu dnia polecam wypijać co najmniej dwie szklanki świeżo wyciśniętego soku z zielonych warzyw: ogórka, selera, warzyw liściastych oraz młodych (np. słonecznika, listków grochu albo gryki). Dodaj też zioła, imbir, czosnek i cytrynę. W czasie postu każdy posiłek dnia zastąp porcją zielonego soku - i bez obawy pij go więcej, jeśli czujesz wzrastający głód.

    5. Nawadniaj organizm Pamiętaj, by nie pozwolić na odwodnienie organizmu. Generalnie przed, po i w trakcie trwania postu przyjmuj więcej płynów niż zwykle.

    6. Na koniec postu Główna zasada to z niczym się nie spieszyć. Pamiętaj, że w czasie głodówki cały Twój organizm był karmiony wyłącznie odżywczymi sokami i odpoczywał. Z początku możesz odczuwać wyraźne skutki procesu oczyszczającego (np. zmęczenie albo pobudzenie, lekkie bóle bądź zawroty głowy, mieć napady głodu lub zaparcia). Są to sygnały świadczące o tym, że organizm usuwa zanieczyszczenia i toksyny.

    Po zakończeniu postu traktuj swój organizm w sposób delikatny i rozsądny; zacznij od niewielkich ilości owoców, np. melona, owoców leśnych czy winogron, albo typowych warzyw sałatkowych, czyli sałaty, selera albo ogórka, zawierają one bowiem więcej wody niż pozostałe warzywa.

    Gratulacje, udało Ci się przetrwać swój pierwszy postny dzień! Zdziwisz się, jak szybko Twoje ciało pokocha te dni spokojnego wyciszenia.

Post dla zdrowia

Post raz w tygodniu (bądź raz w miesiącu) za pomocą świeżych soków daje poczucie oczyszczenia nie tylko organizmu, ale też duszy. Pozwala to więc chronić organizm przed różnorodnymi schorzeniami, albo też wrócić do siebie po przebytych chorobach. Osobiście postrzegam post jako świetną metodę obrony przed przeciążeniem organizmu - zwłaszcza ciężko pracujących organów, np. wątroby czy nerek - oraz przed uzależnieniami.

Tysiące lat temu wiele religii wykorzystywało post jako swego rodzaju proces terapeutyczny, a przywódcy duchowi (w tym Jezus, Budda i Mahatma Gandhi) odnajdywali boskie przewodnictwo pod wpływem poszczenia, podobnie jak wielu znanych artystów.

Obecnie dysponujemy coraz większą ilością naukowych dowodów potwierdzających korzyści płynące z postu. Pewne badanie wykazało, że kobietom stosującym post dwa razy w tygodniu udało się schudnąć w takim samym stopniu, co kobietom na diecie niskokalorycznej.

Zaobserwowano u nich również zredukowanie ilości wskaźników biologicznych odpowiedzialnych m.in. za zapadanie na choroby przewlekłe, np. cukrzycę typu 21. W innym badaniu, skupionym na wpływie stosowanego od czasu do czasu postu na kondycję serca, udało się udowodnić istnienie jego właściwości ochronnych oraz spalających tłuszcz2.

Po przeanalizowaniu danych zebranych z obserwacji pacjentów po bariatrycznych interwencjach chirurgicznych (tj. związanych z otyłością), dwóch badaczy z University Hospital of South Manchester doszło do wniosku, że regularny post może mieć znaczenie w profilaktyce nowotworów powiązanych z przewlekłą otyłością (jest nim np. rak piersi)3.

Przepisy na pierwszy posiłek po poście

Kojąca zupa z kopru i mięty (2 porcje)

Ta delikatna mieszanka ziół i warzyw pomoże Ci na nowo przyzwyczaić organizm do stałego pokarmu po 24 godzinach postu.

Składniki:

4 łodygi selera

1/2 ogórka

1 niewielki korzeń kopru włoskiego

20 świeżych liści mięty

garstka świeżego tymianku


1 cebula (ok. 2,5 cm średnicy)1/8 obranej cytryny

1 cm świeżej kurkumy

1 cm czerwonej papryczki chili

1 łyżka stołowa oleju sezamowego (najlepiej tłoczonego na zimno)

1 łyżeczka proszku z alg brunatnych Kelp

2 łyżki słodkiej, białej pasty miso lub 1/2 łyżeczki drobno zmielonej soli himalajskiej

Jeżeli używasz wysokoobrotowego blendera, nie musisz dodawać wody. W zwykłym mikserze przyda się odrobina wody, aby ułatwić proces mieszania.

 

Łódeczki sałaty rzymskiej z nadzieniem

Cztery największe zewnętrzne liście sałaty rzymskiej oddziel od główki, aby później napełnić je nadzieniem z pysznej sałatkowej mieszanki.

Składniki:

Sałata rzymska poszatkowana na drobne kawałki

1/2 szklanki dojrzałych pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki

1 małe, drobno pokrojone awokado

1 łyżka posiekanej cebuli dymki

8 świeżych, posiekanych łodyżek kopru

8 młodych, posiekanych listków mniszka lekarskiego

1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie

1/2 łyżki oleju słonecznikowego (najlepiej tłoczonego na zimno)

1 łyżeczka koncentratu białkowego w płynie lub 1/3 łyżeczki drobno zmielonej soli himalajskiej

Łódeczki z nadzieniem mogą stanowić świetną odmianę dla tostów, i to niekoniecznie w dzień po głodówce. Są przepyszne!

Istnieją też interesujące dowody na to, że regularny post wydłuża życie i zwiększa odporność na choroby zakaźne, np. grypę4. Z badań przeprowadzonych na zwierzętach wynika też, że post może hamować zanik funkcji kognitywnych towarzyszący demencji starczej czy chorobie Alzheimera (chociaż nie ma pewności, czy działanie to odnosi się również do ludzi)5.

Ponadto przegląd opublikowanych badań na ludziach i zwierzętach dowiódł, że stosowany od czasu do czasu post może chronić przed wieloma chorobami przewlekłymi, takimi jak schorzenia układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca typu 2 czy rak6.

Idealny początek zapewni zielony sok (punkt 4 z 6 kroków udanego postu). Daje on potężną dawkę składników odżywczych, przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i ważnych enzymów. W porze wiosenno-letniej można dodać do niego nieco mniszka lekarskiego. Liście tej rośliny - używane na całym świecie nie tylko jako przyprawa, ale też lekarstwo - doskonale oczyszczają krew oraz stymulują pracę wątroby i woreczka żółciowego. Upewnij się jednak, że zebrane liście pochodzą z niezanieczyszczonej chemicznie okolicy.

Jak wynika z najświeższych badań, mniszek lekarski zawiera bogactwo przeróżnych związków roślinnych o szerokim działaniu, które obecnie bada się pod względem zastosowania w kontekście zdrowia człowieka. Odkrywane są coraz to nowsze przesłanki, że składniki te wykazują działanie przeciwzapalne oraz antyutleniające, co pomaga w obniżaniu cholesterolu, zapobieganiu miażdżycy i innym chorobom układu wieńcowego oraz stłuszczeniu wątroby7.

Markéta Bola

Dietetyki-naturalistka, propagatorka diety raw.  Oferuje posiłki kuchni surowej, prowadzi też warsztaty i kursy.

Jest współprowadzącą festiwali Tree of Life Wellbeing & Vitality Festivals w środkowej Anglii.

Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny