Siła organicznej żywności

Do tej pory wiele osób kupowało organiczne pożywienie, choć brakowało jednoznacznych dowodów na jego przewagę nad nieorganicznymi produktami. Dlatego naukowcy z Uniwersytetu Newcastle przeanalizowali wyniki 67 badań porównawczych i nie mają wątpliwości - organiczne pożywienie jest lepsze dla naszego organizmu.

06 czerwiec 2016
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Okazuje się, że organiczne mięso i mleko zawierają nawet o połowę więcej kwasów tłuszczowych omega-3, pozwalając na zmniejszenie ryzyka ataku serca. W wytwarzanym w specjalnych warunkach nabiale wykryto zdecydowanie większe ilości kwasu linolowego, żelaza, witaminy E, a nawet karotenoidów.

Ponadto żywność ekologiczna zawiera mniej szkodliwych substancji niż ta produkowana na masową skalę - w organicznych warzywach i owocach wykryto mniejsze ilości pestycydów, ale za to wyższy poziom antyoksydantów.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny