Sól kuchenna czy sól morska?

Choć między solą morską a solą kuchenną nie ma większej różnicy, to jednak dietetycy polecają tę pierwszą, ponieważ jej skład jest bardziej zbliżony do soli naturalnej w naszym układzie krwionośnym.

24 listopad 2015
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

 

Sól kuchenna to tzw. sól oczyszczona pochodząca zazwyczaj z kopalni soli – z ogromnej wielkości podziemnych złóż wód i oceanów osuszonych wieki temu.

Proces jej oczyszczania polega na pozbawieniu wszelkich soli z wyjątkiem chlorku sodu oraz dodaniu do niej środków przeciwzbrylających, aby łatwiej wysypywała się z solniczki.

W Stanach Zjednoczonych obowiązkowo dodaje się do niej jod wspomagający pracę tarczycy. W Wielkiej Brytanii opcja taka jest dodatkowo dostępna w sprzedaży.

Sól morską produkuje się poprzez odparowanie wody morskiej w obszernych, płytkich basenach.

Stanowi ją zazwyczaj chlorek sodu, jednak w zależności od jej pochodzenia, może również zawierać składniki mineralne takie jak: potas, magnez, miedź, żelazo, mangan, aluminium i jod.

Chociaż ich ilość jest śladowa, mogą one mieć wartość odżywczą.

Większość dietetyków uważa, że obydwa rodzaje soli niczym się nie różnią, lecz specjaliści ds. prawidłowego odżywiania zalecają sól morską ze względu na to, że składem jest ona bardziej zbliżona do soli naturalnej w krwi człowieka.

Jak wytrącają się kryształki soli?

Salt Crystal Time Lapse 3 from Alastair Macleod on Vimeo.

Artykuł należy do raportu
Sól - dobra czy zła?
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny