Falafel - wspomnienie wakacji w Egipcie

Jeżeli masz alergię na gluten, pszenicę lub wyroby mleczne albo unikasz ich z innych względów zdrowotnych, masz zapewne świadomość, jak trudno jest znaleźć zdrową, smaczną i sycącą przekąskę. Szczególnie jeśli żyjesz w biegu lub chcesz udać się na piknik z przyjaciółmi czy rodziną.

13 listopad 2015 Artykuł na: 4-5 minut
przepisy dieta
Zdrowe zakupy

Mój przepis na chrupiące klopsiki-falafele jest świetną propozycją. Nie wymagają one gotowania; podawaj je ze świeżą sałatą oraz majonezem według mojego przepisu, przyrządzanym bez jajek i składników pochodzących z mleka.

Markéta Bola

SPECJALISTKA DS. ŻYWNOŚCI NATURALNEJ

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach.

W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi, prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z „dietą surową”, a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia.

Klopsiki wymagają jednak przygotowania kilka dni wcześniej, gdyż przyrządza się je z kiełków gryki. Aby zaczęła kiełkować, należy zamoczyć nasiona w zimnej wodzie na 15- 20 min, a następnie umyć i dokładnie wypłukać.

Umieść je w misce, nakryj pokrywką lub talerzem i zostaw na 24-36 godzin w ciemnym miejscu. W tym czasie płucz je i osuszaj dwa lub trzy razy. Gryka jest gotowa do spożycia, gdy tylko pojawią się kiełki.

Kiełki gryki rosną bardzo szybko, a ich słodki smak przypomina orzechy. Mają wszechstronne zastosowanie. Można je dodawać do każdego rodzaju potraw – sałatek, tortilli, zup, pasztetów, a nawet deserów.

Doskonale pasują do niniejszego przepisu na falafele, łączącego kiełki gryki, pestki, orzechy, cytrynę, oliwę z oliwek, zioła i przyprawy.

Są doskonałym źródłem białka, wapnia, magnezu i kwasów tłuszczowych omega-3. Stanowią idealną przekąskę w pracy i po ćwiczeniach fizycznych.

Przed przetworzeniem kiełki można umieścić w suszarce spożywczej na 2-8 h. Wzmocni to ich smak i uczyni bardziej chrupiącymi. Najlepiej nastawić na temperaturę 40-47°C. W ten sposób utracą trochę wilgoci, ale wartość odżywcza pozostanie niezmieniona. A jeśli zjesz je od razu, będą ciepłe. To dobra opcja dla początkujących amatorów surowych potraw.

Falafele są doskonałym źródłem białka, wapnia, magnezu i kwasów tłuszczowych omega-3.

Falafel from lifeandhealth on Vimeo.

Falafele Gala

Przepis na 12 falafeli:

  • 300 g ciecierzycy (namoczonej w zimnej wodzie przez noc)
  • szklanka kiełków gryczanych
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika (namoczonych przez 4-6 godzin)
  • 1/2 szklanki orzechów orzesznika jadalnego (namoczonych przez 6-8 godzin)
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • łyżka szałwii hiszpańskiej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta natki pietruszki

    Jak to się robi?

    12 kroków do stoworzenia falafela:

    How To Make Falafel from Johanna Asseraf on Vimeo.

  • mała czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/4 świeżej cytryny bez skórki
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta chili lub pieprzu Cayenne
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej morskiej soli

1. Zblenduj wszystkie składniki na pastę.

2.  Z przygotowanej masy uformuj 12 równych klopsików.

Tak przygotowaną potrawę podawaj na liściach sałaty. Doskonale pasują do sałatki koktajlowej i majonezu Macadamia. Można również umieścić je w suszarce spożywczej w temperaturze 40-47 stopni na dwie do ośmiu godzin – dzięki temu będą bardziej chrupiące, a ich smak bardziej intensywny.

Zdrowy majonez Macadamia

  • Szklanka nasion słonecznika (namoczonego przez 4-6 godzin)
  • 1/2 szklanki orzechów makadamia lub nerkowca (namoczonych przez 4-6 godzin)
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżeczka babki płesznika (naturalny utwardzacz)
  • 1/2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki nierafinowanej morskiej soli
  • ząbek czosnku (opcjonalnie)

1. Zblenduj wszystkie składniki na gładki dressing – doskonałe uzupełnienie falafeli oraz sałatki.

2.  Podawaj na talerzu, w szklaneczce z listkiem pietruszki.

Niewykorzystany majonez można przechowywać do kilku dni w pojemniku próżniowym, w lodówce.

Więcej w dziale: Odżywianie
Wczytaj więcej
Nasze magazyny