Ocet jabłkowy - właściwości i przepisy. Na co pomaga i jak go pić?

Choć najbardziej jest znany jako składnik tzw. diety octowej, pozwalającej bez wysiłku pozbyć się kilku kilogramów, ma wiele innych, równie spektakularnych zastosowań. Ocet jabłkowy pomaga na wiele dolegliwości, a przepis na niego jest banalnie prosty!

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Ocet jabłkowy to wodny roztwór kwasu octowego, wytwarzanego z jabłek w procesie fermentacji. Dzięki dodaniu do rozdrobnionych jabłek drożdży zawarty w owocach cukier ulega przekształceniu w alkohol, z którego powstaje następnie, waśnie wskutek fermentacji, kwas octowy. Jeśli cały proces przebiega prawidłowo, w płynie pojawia się Mycoderma aceti. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się tzw. matka octu, czyli substancja złożona z celulozy i bakterii owocowych. Matka octu odpowiada za mętność płynu i chroni jego powierzchnię, dzięki niej ocet może spokojnie dojrzewać. Proces ten trwa zwykle kilka tygodni.

Właściwości octu jabłkowego. Na co pomaga?

Ocet jabłkowy należy do octów spożywczych, może więc być wykorzystywany w kuchni. Jest popularnym składnikiem sosów do sałatek i past kanapkowych, a także marynat do mięs i zaprawy do sushi. Dodaje się go do odżywczych koktajli i zup warzywnych. Poza walorami smakowymi ocet jabłkowy ma też właściwości zdrowotne.

Głównym składnikiem octu z jabłek jest, jak już wiemy, kwas octowy. Poza tym ocet jabłkowy zawiera enzymy, aminokwasy, pektyny, kwasy (chlorogenowy, galusowy, kawowy, kumarowy) oraz związki polifenolowe. Jest również źródłem kwasu foliowego, biotyny, mikro- i makroelementów, m.in. magnezu, żelaza, wapnia, sodu, potasu, krzemu i miedzi, oraz witamin z grupy B i witaminy C. Przyspiesza on spalanie tłuszczów, ogranicza wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego i zwiększa wrażliwość tkanek na insulinę, a także usprawnia metabolizm, ułatwia trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Jak pić ocet jabłkowy?

Najlepiej pić na czczo dwie łyżki octu jabłkowego rozcieńczone szklanką wody, ewentualnie z dodatkiem niewielkiej ilości miodu. Jeśli dieta octowa ma dodatkowo wspomóc odchudzanie, należy pamiętać o tym, że sam ocet - chociaż poprawia trawienie, zwiększa tempo przemiany materii i przyspiesza spalanie tłuszczu - nie załatwi sprawy. Ocet jabłkowy powinien być jedynie dodatkiem do zdrowego odżywienia i trybu życia. Picie niewielkich ilości octu rozcieńczonego wodą jest bezpieczne, uważać powinny jedynie osoby z nadkwasotą i chorobą wrzodową oraz przyjmujące leki na obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Ocet jabłkowy najlepiej pić na czczo. Wystarczą dwie łyżeczki rozcieńczone szklanką wody.
 

Przepis na domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest dostępny w większości sklepów spożywczych, można go także znaleźć na półkach sklepów ze zdrową żywnością. Ale można też przyrządzić go samodzielnie w domu.

Potrzebne składniki

  • 2 kg jabłek różnych odmian (wykorzystanie rozmaitych jabłek zapewni octowi bogatszy i bardziej wyrafinowany smak)
  • 3 łyżeczki miodu Potrzebny będzie też duży słoik oraz tkanina lub gaza do przykrycia słoja.

WAŻNE! Fermentacja jabłek powoduje wytworzenie się słabego alkoholu, który w kontakcie z bakteriami zmienia się w ocet. Drożdże i bakterie znajdują się na skórkach jabłek, dlatego ważne jest pochodzenie owoców, których użyjemy do wytworzenia octu. Jeśli kupimy niepryskane jabłka, wystarczy je tylko lekko opłukać, zastosowanie jakichkolwiek dodatków, poza miodem, nie będzie w tej sytuacji konieczne. W innym przypadku warto się dodatkowo zaopatrzyć w specjalne drożdże winiarskie.

Przygotowanie octu jabłkowego nie jest skomplikowane, ale powinno przebiegać z zachowaniem higieny, aby nie pojawiła się pleśń:

  • z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoce na drobne kawałki, z których pozyskujemy sok za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej (zwykła sokowirówka nie nadaje się do tego celu); jabłka można też przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, a następnie wycisnąć z nich sok, najlepiej za pomocą gazy);
  • sok przelewamy do wyparzonego słoika, dodajemy miód i nakrywamy czystą tkaniną lub gazą;
  • słój pozostawiamy na miesiąc w ciemnym i w miarę chłodnym (do 15 st. C) miejscu;
  • po miesiącu przecedzamy płyn, np. przez gazę, i przelewamy do nowego słoja, odstawiamy na kolejne 6 tygodni;
  • co jakiś czas ocet mieszamy drewnianą łyżką i sprawdzamy, czy z powierzchni zdążyła już zniknąć cała piana;
  • gdy stwierdzimy, że ocet uzyskał odpowiedni smak (określany najczęściej jako jabłkowo-octowy), przelewamy go do wygotowanej butelki i szczelnie zamykamy.

Mętność octu może się zwiększać z czasem, ale nie należy się tym martwić, to naturalny proces, który powinien zachodzić.

Ocet jabłkowy na włosy i skórę - przepisy

Ocet jabłkowy pomaga pozbyć się trądziku i wzmacnia włosy, a jego wodny roztwór usuwa nieprzyjemny zapach z ust. Kąpiel z dodatkiem octu wygładza zaś i ujędrnia skórę.

Ocet jabłkowy możesz wykorzystać do przygotowania wcierki do włosów, domowego toniku, a także wygładzającej skórę kąpieli

Przepis na wcierkę do włosów

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody

Ocet mieszamy z wodą i równomiernie rozprowadzamy na skórze głowy, masując ją przez mniej więcej dwie minuty. Następnie dokładnie spłukujemy skórę i włosy. Ocet jabłkowy oczyszcza skórę głowy, przywraca jej naturalne pH, działa antybakteryjnie, pomaga zwalczyć łupież, dodaje objętości i zwiększa skręt włosów, a do tego przyspiesza ich wzrost.

Przepis na tonik do twarzy

  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 szklanka wody

Mieszanką octu jabłkowego i wody przecieramy twarz tak samo jak zwykłym tonikiem - aplikując płyn na umytą wcześniej skórę twarzy. Tonik z octu jabłkowego łagodzi podrażnienia i działa antybakteryjnie, sprawdza się więc znakomicie w przypadku cery trądzikowej.

Przepis na kąpiel wygłądzającą i ujędrniającą skórę

Aby przygotować kąpiel wygładzającą z octem jabłkowym, trzeba do wanny wypełnionej do połowy wodą dodać szklankę octu, szklankę tłustego mleka i pół szklanki oliwy. Bardzo proste jest też przygotowanie kąpieli ujędrniającej. Wystarczy dodać do wody w wannie 2 szklanki octu i szklankę kawy. Kąpiel z dodatkiem samego octu pomaga między innymi pozbyć się pokrzywki i wszelkich podrażnień skóry.

Bibliografia
  • https://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/facts/the-health-benefits-of-vinegar.htm https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-apple-cider-vinegar/
  • https://www.health.harvard.edu/blog/apple-cider-vinegar-diet-does-it-really-work-2018042513703
  • https://www.healthline.com/health/food-nutrition/apple-cider-vinegar-recipes Heike B., Kuster S., Ocet jabłkowy, Oficyna Wydawnicza Aba 2014 Orey C., Uzdrawiająca moc octu, Wydawnictwo Vital 2013
  • https://www.netdoktor.de/hausmittel/apfelessig/
  • https://www.smarticular.net/das-wundermittel-fuer-deine-haut-naturtrueber-bio-apfelessig/
  • https://www.vinegarshed.com/pages/how-to-make-a-vinegar-mother
  • https://wellnessmama.com/124169/apple-cider-vinegar/
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny