Detoks organizmu - przepisy specjalne

W poniższym artykule przedstawiamy przykłady potraw dostosowanych do specjalnych diet i zastosowań.

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Potrawa pobudzająca narządy wydalnicze, z produktów przyjaznych wątrobie

Gazpacho z jarmużu, jabłka i imbiru - detoksykuje, dodaje energii, wzmacnia odporność

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • Około 150 g jarmużu
  • 2 jabłka
  • 1 cytryna
  • 1 kawałek imbiru (1-2 cm)
  • 150 ml organicznego soku jabłkowego (bez dodatku cukru)
  • 2 łyżki organicznej oliwy (z pierwszego tłoczenia na zimno)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta papryki z Espelette (odmiana papryki chili, która jest uprawiana we Francji)
  • szczypta soli

Przygotowanie - 20 min:

  • 1. Liście jarmużu dokładnie umyć, a następnie usunąć z nich łodygi i grubo posiekać.
  • 2. Zetrzeć imbir na tarce.
  • 3. Wycisnąć sok z cytryny.
  • 4. Usunąć z jabłek gniazda nasienne, a następnie pokroić je na małe kawałki.
  • 5. Umieścić wszystkie składniki w blenderze i miksować aż do uzyskania delikatnej konsystencji.
  • 6. Spożywać natychmiast po przygotowaniu lub przechowywać w chłodnym miejscu.

Potrawa pobudzająca narządy wydalnicze, z produktów o właściwościach przeczyszczających

Sałatka z ogórkiem i kiełkami lucerny - remineralizuje, drenuje, energetyzuje

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 1 świeży ogórek
  • ok. 60 g kiełków lucerny
  • 1/2 kubka jogurtu roślinnego (z napoju roślinnego)
  • 1 łyżka słodkiej musztardy sól i pieprz

Przygotowanie - 5 min:

  • 1. Ogórek obrać i pokroić na centymetrowe plastry, następnie każdy plaster pokroić na 4 części.
  • 2. W salaterce wymieszać jogurt, musztardę i ogórek, dodać sól i pieprz do smaku.
  • 3. Przed podaniem posypać sałatkę kiełkami lucerny.

Potrawa na bazie warzyw - restrykcyjna dieta

Prowansalskie danie z pestkami dyni - błonnik, minerały, witaminy: A, B6, B9

Dodatkowa korzyść dla zdrowia: pestki dyni są bogate w błonnik i żelazo.

Składniki (porcja dla 2 osób)

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 300 g dużych, dorodnych pieczarek
  • 3 duże lub 4 małe pomidory
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 2 ząbki czosnku (Przeczytaj nt.: 'Czarnego czosnku')
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 4 łyżki organicznej oliwy (z pierwszego tłoczenia)
  • 1 garść pestek dyni
  • sól do smaku

Przygotowanie - 40 min:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
  • 2. Obrać bataty i pokroić je na równe plastry o grubości około 5 mm. Obrać i pokroić także cukinie, pieczarki i pomidory.
  • 3. Obrać i posiekać czosnek.
  • 4. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warzywa naprzemiennie w taki sposób, by częściowo na siebie zachodziły.
  • 5. Doprawić solą i rozdzielić czosnek pomiędzy warstwy.
  • 6. Posypać tymiankiem.
  • 7. Dodać liść laurowy i oliwę.
  • 8. Wstawić do piekarnika na 45 minut, następnie, 5 minut przed zakończeniem pieczenia, posypać natką pietruszki i łuskanymi pestkami dyni.

Posiłek bezbiałkowy - restrykcyjna dieta

Zielona sałatka tropikalna - witamina C, proteiny, błonnik

Składniki (porcja dla 2 osób)

  • 1 awokado
  • 1 kiwi
  • 1/2 mango
  • 4-5 strąków groszku śnieżnego
  • ok. 15 dorodnych liści szpinaku
  • 1 łyżka łuskanych pestek dyni

Zaprawa:

  • 5 ml soku z limonki (wraz z otartą skórką)
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 szczypta chili (do smaku)

Przygotowanie - 10 min:

  • 1. Awokado, kiwi i mango pokroić w kostkę.
  • 2. Przełożyć do salaterki, dodać groszek, szpinak i pestki dyni, całość delikatnie wymieszać.
  • 3. Przed podaniem dodać przygotowaną wcześniej zaprawę i jeszcze raz wszystkie składniki wymieszać.

Potrawa bez soli

Plastry indyka w papryce - proteiny, witaminy z grupy B, witamina A

Dodatkowy wariant: ta potrawa bardzo dobrze komponuje się z ryżem.

Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 4 filety z indyka
  • 6 dojrzałych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 4 łyżki organicznej oliwy (z pierwszego tłoczenia na zimno)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 cytryna

Przygotowanie - 30 min:

  • 1. Pomidory opłukać, pokroić w kostkę i usunąć pestki.
  • 2. Obrać i posiekać czosnek.
  • 3. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę.
  • 4. Na patelni rozgrzać połowę oliwy, dodać czosnek, pomidory i paprykę. Popieprzyć, wymieszać, przykryć i trzymać na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 5. Filety z indyka pokroić w cienkie paski.
  • 6. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zrumienić paski indyka, obracając je na różne strony, następnie zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 8 minut, nadal regularnie obracając. Gdy nabiorą złotego koloru, dodać je do warzyw i posypać posiekaną natką pietruszki.
  • 7. Podawać z ćwiartką cytryny na osobę.

Potrawa ze skrobią, bez białka - dieta zdysocjowana

Terrina z polentą i papryką - witaminy: A i B, minerały

Dodatkowa korzyść dla zdrowia: czerwona papryka jest nie tylko bogatym źródłem witaminy C, lecz również dostarcza nam mnóstwo beta-karotenu i rutyny

Składniki (porcja dla 6-8 osób)

  • 250 g polenty kukurydzianej błyskawicznej
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 5 łyżek organicznej oliwy (z pierwszego tłoczenia na zimno)
  • 75 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • półtorej czerwonej papryki
  • półtorej żółtej papryki
  • półtorej zielonej papryki
  • plus 10 listków świeżej bazylii

Przygotowanie - 60 min:

  • 1. Papryki ugotować i obrać ze skórki, następnie każdą przekroić na pół.
  • 2. Posiekać oliwki i bazylię.
  • 3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć z dodatkiem jednej łyżki oliwy.
  • 4. Wlać wywar warzywny do rondla, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać cebulę, czosnek, bazylię wymieszaną z oliwą i pozostałą oliwę.
  • 5. Dodać polentę, mieszać, aż wchłonie cały wywar.
  • 6. W formie do terriny umieścić ćwierć polenty, następnie zieloną paprykę, kolejne ćwierć polenty, żółtą paprykę, następne ćwierć polenty, czerwoną paprykę, pozostałą polentę.
  • 7. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia (około 30 minut).
  • 8. Ponownie podgrzać w piekarniku w temperaturze 180 st. C (15-20 minut).
  • 9. Podawać z zieloną sałatą.
Autor publikacji:
Christopher Vasey
Christopher Vasey

Naturopata, specjalista w zakresie detoksykacji i odmładzania organizmu, pracuje w Chamby-Montreux, w Szwajcarii. Prowadzi regularnie wykłady o naturalnych sposobach leczenia w Europie, Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Jest autorem książki "Freedom from Constipation: Natural Remedies for Digestive Health"; ChristopherVasey.ch/anglais/Home.html

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Nasze magazyny