Banany - właściwości w zależności od stopnia dojrzałości

Wcale nie będziemy drwić z bananów, gdyż owoce te mają całkiem sporo prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza gdy są wciąż zielone i niedojrzałe.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Najwyższa pora, żebyśmy wyjaśnili sobie to i owo na temat tych niepozornych owoców. Całkiem na poważnie, są one ważnym elementem diety, którego właściwości prozdrowotne są prawie na równi z wychwalanym awokado.

Czy banany są zdrowe? 

Banany regulują poziom cukru we krwi, co czyni je idealnym wyborem dla cukrzyków. Są też strzałem w dziesiątkę dla osób cierpiących na problemy z jelitami. Z kolei w końcówce "życia" banana, gdy jest prawie całkowicie brązowy - wykazuje cechy przeciwnowotworowe.

Wiele zależy od jego stadium dojrzałości, ale eksperci są raczej zgodni, że banan całkowcie żółty ma już za sobą etap dawania największych korzyści zdrowotnych. Zielone banany pomagają w leczeniu wrzodów, infekcji, cukrzycy, biegunki, zapalenia jelita grubego i nadciśnienia, jak donosi pewna grupa naukowców1.

Spośród tych wielu korzyści, niedojrzałe banany są szczególnie skuteczne w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych, jak twierdzą inni uczeni, którzy dokonali przeglądu 18 badań nad tymi owocami2.

Ale nie tylko miąższ tego egzotycznego owocu nam służy - w skórce również kryją się korzyści. Naukowcy po przeanalizowaniu dowodów doszli do wniosku, że skórka banana jest bogata w przeciwutleniacze, a zwłaszcza w witaminę A. Jak tłumaczą badacze, te składniki odżywcze są pomocne przy gojeniu się ran i potencjalnie pomagają w leczeniu choroby Parkinsona3.

Tak więc niezależnie od tego, czy zjadamy całego banana, czy tylko skórkę, na pewno się na tym nie przejedziemy.

Zielony/niedojrzały banan - właściwości

  • Charakterystyka: niska zawartość cukru (typowy indeks glikemiczny: 30) i wysoka zawartość skrobi opornej, która nie rozkłada się na cukry.
  • Nadaje się dla: diabetyków, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi. Doskonały dla zdrowia jelit, karmi dobre bakterie w mikrobiomie. Łagodzi również biegunkę i zaparcia i może pomóc w chorobach związanych z jelitami, takich jak nowotwory jelit.
  • Ale uwaga: wysoki poziom skrobi opornej w niedojrzałym bananie utrudnia zarazem trawienie, co może przeciwdziałać wszelkim korzystnym skutkom u osób mających problemy trawienne.
  • Wskazówka: zagotuj niedojrzałego banana, aby zwiększyć poziom skrobi opornej, a ilość ta jeszcze wzrośnie, jeśli schłodzisz go w lodówce przed jedzeniem.

Banany

Żółty/dojrzały banan - właściwości

  • Charakterystyka: wyższa zawartość cukru oraz przeciwutleniaczy w postaci witaminy A i C
  • Nadaje się do: szybkiego doładowania energii. Najlepsza opcja, jeśli chcesz chronić swój wzrok lub szukasz czegoś, co można dodać do diety przeciwnowotworowej. Dojrzały banan również silnie wzmacnia odporność.
  • Wskazówka: stracił już część swojej wartości odżywczej, ale osiągnął szczyt jako wzmacniacz odporności.

Żółty z brązowymi plamami/przejrzały banan - właściwości

  • Charakterystyka: na tym etapie skrobia przekształca się w cukry; poziom cukru dojrzałego banana wzrasta czterokrotnie w procesie dojrzewania.
  • Nadaje się do: najlepiej do walki z rakiem. W stadium przejrzałym zawiera wysoki poziom TNF (czynnika martwicy nowotworów), który, jak sama nazwa wskazuje, zabija nieprawidłowe komórki, w tym nowotworowe. Banan na tym etapie jest też najlepszy do wspomagania pracy białych krwinek, które zwalczają infekcje.
  • Wskazówka: im dojrzalszy banan, tym większe jego właściwości wzmacniające odporność.

Brązowy/ zupełnie przejrzały banan - właściwości

  • Charakterystyka: teraz prawie całkowicie składa się z cukru i zawiera bardzo niewiele skrobi, ale nadal jest zdrowszą alternatywą dla słodzików.
  • Nadaje się do: słodzenia żywności i w przepisach na przepyszne, zdrowe lody. Na tym etapie przejrzały banan zaczął fermentować i przekształcać się w alkohol.
  • Wskazówka: wciąż bogaty jest w potas, witaminę B6 i kwas foliowy, co czyni z niego zdrowy smakołyk dla wielbicieli słodyczy.
Bibliografia
  • Pril (Makedon Akad Nauk Umet Odd Med Nauki), 2017; 38(2): 147-151
  • Nutrients, 2019; 11: 1222
  • J Ethnopharmacol, 2015; 160: 149-63Tekst
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny