Dieta dobra na problemy autoimmunologiczne

Celem planu dietetycznego "Wiara w ciało" strategii krok po kroku opracowanej przez akupunkturzystkę i zielarkę z Nowego Jorku, Aimee Raupp, jest zrozumienie, jakie pokarmy powodują choroby autoimmunologiczne, w przebiegu których dochodzi do autoagresji organizmu. Te prozdrowotne produkty spożywcze wspomogą gaszenie wewnętrznego pożaru.

Artykuł na: 23-28 minut

W przypadku milionów kobiet typowy scenariusz wygląda następująco: czują się wyczerpane, bolą je różne części ciała, w których nigdy wcześniej nie odczuwały tego rodzaju dolegliwości, mają ciemne zasinienia pod oczami, ich hormony wydają się kompletnie nie działać, a wszystko to tylko dalej się pogłębia.

Idą do lekarza i poddają się badaniom krwi, które wykazują, że wszystko wraca do normalnych parametrów. Medycy twierdzą, że wszystko jest w porządku. Kobiety żyją dalej, przez kolejne dni odczuwają jeszcze większe wyczerpanie. Boli je całe ciało, a ich głowa wydaje się jakby we mgle.

Udają się do innego lekarza i historia się powtarza: badania krwi wydają się nie wykazywać nieprawidłowości, a one słyszą, że wszystko z nimi w porządku. Następnie trafiają do specjalisty i znowu dzieje się to samo.

Wszystkie testy laboratoryjne wypadają normalnie i nawet jeśli pacjentki czują się wyczerpane i przygnębione, codziennie boli je głowa i odczuwają ból całego ciała, lekarz powie im, że wszystko z nimi w porządku – być może są po prostu przepracowane, niewyspane lub "to wszystko jest w ich głowie".

To jednak nie koniec. Kiedy w końcu otrzymują diagnozę jakiegoś rodzaju choroby autoimmunologicznej, z perspektywy medycyny zachodniej nie ma wielu potencjalnie pomocnych opcji terapeutycznych. Te dostępne obejmują sterydy i leki immunosupresyjne, które niosą za sobą całe mnóstwo własnych objawów niepożądanych i są niewiarygodnie wyniszczające dla organizmu.

Według szacunków Amerykańskiego Towarzystwa Chorób Autoimmunologicznych 30 mln Amerykanek ma przynajmniej jedno zdiagnozowane zaburzenie autoimmunologiczne. Co gorsza, wiele kobiet czuje się źle i żyje w kompletnej nieświadomości faktu, że mogą zmagać się z tego rodzaju schorzeniami.

Istnieje ponad 100 potwierdzonych chorób autoimmunologicznych objawiających się jako zbiór niejasnych objawów. Z tego powodu wielu lekarzy błędnie je diagnozuje lub nie rozpoznaje ich w ogóle.

Choroby autoimmunologiczne może nasilać wiele różnych rodzajów pokarmów. Kiedy jednak układ odpornościowy zaczyna się samodzielnie regulować, a nieszczelne jelito (główna przyczyna tego typu schorzeń) leczyć, organizm przestanie tak negatywnie na nie reagować.

Celem planu dietetycznego "Wiara w ciało" jest zrozumienie, na co jest najbardziej wrażliwy, tak by można było dokonać takiej modyfikacji diety, by jak najlepiej pasowała ona do coraz lepszego stanu zdrowia. Oto kilka pokarmów wspomagających radykalną zmianę stanu zdrowia i leczenie autoimmunizacji.

Domowy rosół na kościach:

  Rosół na kościach

Wywary te są zasobne w wapń, magnez, fosfor, glukozaminę i chondroitynę. Wszystkie te składniki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Co najważniejsze, rosoły zawierają dużo żelatyny, która jest fenomenalnym źródłem białka, zapewniającego organizmowi budulec warunkujący zdrowie, długowieczność i witalność.

Jest również istotne dla leczenia nieszczelności i przepuszczalności jelit. Należy dążyć do spożywania 175-240 ml rosołu na kościach dziennie. Popijaj go jak herbatę, dodawaj do ulubionych pokarmów lub gotuj z nim potrawy – po prostu włącz go do codziennej diety.

Jeśli jedzenie takich ilości rosołu Ci nie służy, możesz zastąpić go 2 łyżkami suplementu diety z żelatyną dziennie. Pamiętaj jednak, że najlepiej robić to nie dłużej niż przez połowę tygodnia. W przypadku gdy organizm nie jest przyzwyczajony do jedzenia rosołu, być może będziesz musiał/-a stopniowo przygotowywać go do ilości około 200 ml dziennie.

Kluczowe jest w tym przypadku słuchanie własnego ciała. Jeśli odczuwasz jakieś dolegliwości lub objawy trawienne, ostaw rosół i zmniejsz te zalecane ilości o połowę. Po 10-14 dniach spróbuj zwiększyć spożycie i zwróć uwagę na to, jak się czujesz.

Żółtko jajka:

Jedz 1-2 dziennie. Po wykluczeniu alergii możesz spożywać również białka, ale póki co nadal możesz raczyć się żółtkami organicznych jaj od kur hodowanych na pastwiskach w ilości 8-12 tygodniowo. Są one bardzo bogate w składniki odżywcze – pobudzające płodność kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy A i E oraz cholinę.

Upewnij się, że kupujesz jajka pochodzące od kurcząt, których nigdy nie karmiono soją. Białka sojowe z paszy mogą bowiem do nich przenikać, co spowoduje później reakcję autoimmunologiczną (kury powinny być hodowane na pastwiskach lub na wolnym wybiegu, jeśli ich pasza jest "wegetariańska" oznacza to, że były karmione soją). Aby uchronić się przed ekspozycją na jakiekolwiek białko jajka, po oddzieleniu żółtka przed jedzeniem przepłucz je, by w 100% je oczyścić.

Jest kilka świetnych sposobów na dodawanie żółtek do codziennej diety. Można mieszać je z dzienną porcją rosołu – w ten sposób powstaje pyszna jajeczna zupa; zapiekać w połówkach wydrążonego awokado (tak! – mówi się na to "yolkocado" i jest niesamowite), stosować jako spoiwo do klopsików lub klopsa bądź do produkcji ajerkoniaku czy majonezu. Można również po prostu smażyć żółtka na oleju kokosowym lub ghi.

Mięso i drób:

Indyk

Spożywaj tygodniowo 6-10 porcji pochodzącego od wypasanych trawą i wolnych od hormonów i antybiotyków zwierząt mięsa. Może to być baranina, sarnina, wołowina, wieprzowina, drób (w tym indyk), mięso z bizona i bawołu. Boczek i kiełbasa są dozwolone łącznie 1-2 w tygodniu, jeśli tylko nie zawierają azotanów i glutenu. Należy spożywać wyłącznie wołowinę pochodzącą od krów pastwiskowych i drób od kurcząt hodowanych na wolnym wybiegu.

Obsmażaj, grilluj lub piecz mięso w zdrowym tłuszczu, odrobinie rosołu lub ich połączeniu. Wątróbka: Samodzielnie lub w podrobach. Spożywaj jedną około 100-gramową porcję tygodniowo. Powinna pochodzić z małych ryb lub wypasanych trawą zwierząt (dorsz, kurczak i owca to najlepsze źródła).

Wątróbka to jeden z najlepszych istniejących pokarmów antyoksydacyjnych, antyautoimmunologicznych i zasobnych w składniki odżywcze. To bogate źródło kwasu foliowego, witaminy B12, kwasu pantotenowego, ryboflawiny, inozytolu, niacyny, selenu i witaminy A. Jedna 100-gramowa porcja smażonej kurzej wątróbki zawiera 3 razy więcej kwasu foliowego niż równoważna jej porcja surowego szpinaku.

Owoce morza:

Owoce morza

Spożywaj je w ilości 8-12 porcji tygodniowo. Mogą to być głębinowe zimnowodne ryby morskie, dzikie owoce morza i skorupiaki. Spożywaj np.: łososie, sardynki, halibuty, lucjany, pstrągi, śledzie, tilapie, makrele, sardele, sumy, koryfeny, małże, ośmiornice, krewetki, przegrzebki, kraby, kalmary, ostrygi i dorsze. S

ą zasobne w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak DHA i EPA, witaminy D i B12 oraz cynk. Owoce morza piecz, gotuj na parze lub grilluj z wykorzystaniem zdrowego tłuszczu.

Rybia ikra:

Spożywaj ją w ilości około 30 g raz do 2 razy w tygodniu, ponieważ zawiera wysoką proporcję kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Celem jest redukcja spożycia tych ostatnich, a zwiększenie konsumpcji tych pierwszych w celu obniżenia ogólnoustrojowego stanu zapalnego w organizmie. Rybia ikra ma kilka nazw: kawior, tobiko (ikra ryb latających) i ikura (ikra łososia). Ja preferuję tobiko, ponieważ jajeczka są maleńkie, a ich smak nie jest zbyt rybny.

Organiczne oleje i tłuszcze:

Spożywaj 1-2 łyżki organicznych olejów i tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej z awokado, kokosowy, palmowy, smalec, łój i fermentowane ghi, dziennie. Są one zasobne w niezbędne kwasy tłuszczowe wspomagające regulację układu odpornościowego i leczenie nieszczelnego jelita.

Wszystkie oleje powinny być organiczne i tłoczone na zimno, a wszystkie tłuszcze pochodzić od zwierząt karmionych trawą. Unikaj wszelkich innych olejów i tłuszczów. Tych właściwych używaj do gotowania lub dodawaj do sałatek.

Warzywa i owoce:

Praktycznie wszystkie warzywa (z wyjątkiem strączkowych, np. fasolki szparagowej lub groszku cukrowego) i owoce są zdrowe. Należy dążyć do spożywania ich w liczbie pięciu do dziesięciu dziennie.

Mieszkanka fermentowanych warzyw

Kiszonka

Składanki na 3-4 porcje:

  • 4 wydrążone i pokrojone w kostkę organiczne jabłka, 400 g różyczek organicznego kalafiora,
  • 4 obrane i pokrojone w kostkę organiczne marchewki,
  • 8 pokrojonych w cienkie plasterki zielonych cebulek,
  • 3 łyżki startego świeżego imbiru, 1
  • 50 g soli morskiej.

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj jabłko, kalafior, marchew, cebulę i imbir.

2. Powoli układaj mieszankę w słoju fermentacyjnym (dobry jest słoik na przetwory z szerokim otworem), posypując kolejne warstwy odrobiną soli morskiej.

3. Upewnij się, że mieszanka wypełnia słoik do poziomu 2,5 cm poniżej nakrętki (ze względu na zwiększanie objętości podczas fermentacji). Jeśli nie sięga tak wysoko, dodaj do niej solankę (2 łyżki soli morskiej na litr wody). Przykryj słoik czystym ręcznikiem, aby zabezpieczyć go przed muchami.

4. Umieść słoik fermentacyjny w ciepłym miejscu w kuchni i pozostaw do fermentacji na 3-5 dni. Zaglądaj do niego od czasu do czasu, aby upewnić się, że solanka przykrywa mieszankę, i usuwać pleśń, która może utworzyć się na jej powierzchni.

Smakuj warzywa w czasie procesu fermentacji, a kiedy uzyskają satysfakcjonujący smak, przenieś je do lodówki.  

Jogurt z mleka kokosowego

Jogurt z mleka kokosowego

Składniki na 2-3 porcje:

400 ml pełnotłustego mleka kokosowego (puszka bez bisfenolu BPA) łyżka kefiru probiotycznego z fermentowanej wody kokosowej Inner-Eco lub kapsułka dowolnego probiotyku do wykorzystania jako starter, pół łyżeczki organicznego mielonego cynamonu.

Sposób przygotowania:

1. Dla uzyskania gęstszego jogurtu włóż puszkę mleka kokosowego do lodówki (nie potrząsaj nią) na co najmniej 3 godziny, tak by śmietanka wypłynęła na wierzch.

Następnie wykorzystaj tylko ją, bez wody z dna puszki. Jeśli wolisz rzadszy jogurt, zastosuj całą jej zawartość. Uzyskana ilość jogurtu będzie odpowiadała ilości wykorzystanego mleka kokosowego.

Jeśli więc użyjesz całych 400 ml mleka, otrzymasz 400 ml jogurtu.

2. Umieść mleko kokosowe, lub tylko śmietankę, jeśli wolisz, w wysterylizowanym szklanym słoiku wraz z łyżką kefiru lub zawartością probiotycznej kapsułki.

Jeśli używasz kapsułki, otwórz ją i wysyp z niej proszek. Następnie wymieszaj plastikową lub metalową łyżką.

3. Umieść uszczelniony słoik jogurtu w piekarniku z zapalonym światłem. NIE WŁĄCZAJ GO. Po prostu zamknij drzwiczki piekarnika i zapal w nim światło.

W ten sposób wygeneruje się stabilna temperatura około 40 do 45°C, stanowiąca doskonałe warunki do dojrzewania mleka kokosowego. Im dłużej w nich pozostanie, tym bardziej zamieni się w jogurt – ja pozostawiam je tak na 24 godziny.

Mleko krowie odstawia się zwykle na 7 godzin, zanim podgrzeje się je na kuchence do tych 45°C, ale ja wykorzystuję skrócony proces przygotowania. Nie ma konieczności podgrzewania mleka krowiego lub kokosowego przed dojrzewaniem.

Gotowy jogurt wciąż może być wodnisty. W takim przypadku włóż go na kilka godzin do lodówki, aby stał się bardziej zwarty. Przed jedzeniem posyp go cynamonem.  

Pyszna zupa z dyni piżmowej

Zupa z dyni piżmowej

Składniki na 5-6 porcji:

  • 1 kg organicznej pokrojonej w 2,5-centymetrową kostkę dyni piżmowej,
  • 4 łyżki fermentowanego ghi, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, duża posiekana żółta cebula,
  • 3 posiekane ząbki czosnku, - litr rosołu na kościach, świeża posiekana kolendra na przybranie,
  • 1 /2 pokrojonego w kostkę awokado na przybranie.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. W wyłożonym folią naczyniu żaroodpornym wymieszaj dynię piżmową z połową ghi oraz szczyptą soli i pieprzu. Piecz w piekarniku przez 15-20 min (w zależności od rozmiaru kostek), aż dynia zmięknie. Sprawdź widelcem, czy zmiękła.

2. Do dużego garnka dodaj pozostałe ghi oraz cebulę i podsmażaj na średnim ogniu ok. 10 min, aż cebula zmięknie. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę.

3. Dodaj upieczoną dynię i rosół na kościach do garnka i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu ok. 5 min, tak by smaki połączyły się.

4. Wyłącz ogień i pozostaw zupę na kilka minut do ostygnięcia. Zblenduj ją blenderem lub malakserem. Jeśli to konieczne, podziel zupę na kilka porcji, a następnie przelej do czystego garnka. Jeśli jest dla ciebie zbyt gęsta, dodaj trochę więcej rosołu na kościach. Przypraw szczyptą lub dwiema soli morskiej.

5. Podawaj po przybraniu kolendrą i awokado.

Guacamole

Guacamole

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 mała pokrojona w kostkę czerwona cebula,
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
  • sok z całej limonki,
  • garść posiekanej kolendry,
  • sól morska i pieprz do smaku,
  • 3 dojrzałe awokado bez pestek.

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj cebulę i czosnek w średniej misce.

2. Dodaj sok z limonki, kolendrę, sól morską i pieprz.

3. Dodaj awokado i rozgnieć je widelcem. W guacamole powinno pozostać nieco grudek, nie powinno być ono zupełnie gładkie.

30-minutowa zupa z jarmużem i kurczakiem

Zupa z jarmużem i kurczakiem

Składniki na 8-10 porcji:

  • 3 łyżki fermentowanego ghi,
  • 2 obrane i pokrojone w drobną kostkę średniej wielkości żółte cebule (około 300 g),
  • 2 pokrojone w cienkie plasterki łodygi selera (około 100 g),
  • 1/2 pokrojonej w cienkie wstążki małej główki zielonej kapusty (200 do 300 g),
  • 4 obrane i drobno posiekane ząbki czosnku,
  • 2 litry domowego rosołu na kościach,
  • 375-500 g poszatkowanego ugotowanego kurczaka (ja używam kurczaka pozostałego po gotowaniu rosołu na kościach),
  • łyżka suszonej pietruszki,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka lub dowolna ilość do smaku soli morskiej,
  • łyżeczka lub dowolna ilość do smaku czarnego pieprzu,
  • liście z 4 dużych podartych na kawałki o wielkości kęsa łodyg jarmużu (bez środkowego grubego żeberka),
  • średnia pokrojona w małą kostkę cukinia,
  • opcjonalnie łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

1. W dużym żeliwnym kociołku lub garnku wymieszaj ghi, cebulę oraz seler i podsmażaj na średnim ogniu około 7 min lub aż warzywa zaczną mięknąć, mieszając od czasu do czasu.

2. Dodaj kapustę i podsmażaj około 3 min lub aż osiądzie i zmięknie, mieszając od czasu do czasu.

3. Dodaj czosnek i podsmażaj przez kolejne 1-2 min.

4. Wlej rosół na kościach, dodaj kurczaka, pietruszkę, oregano oraz sól i pieprz do smaku i gotuj ok. 5 min lub aż mięso dobrze się podgrzeje.

5. Dodaj jarmuż, cukinię i sok z cytryny i gotuj 1-2 min lub aż jarmuż oklapnie, a cukinia zmięknie.

6. Spróbuj zupy i dodaj więcej soli, pieprzu lub ziół do smaku. W dowolnym momencie gotowania, jeśli całkowita ilość płynu jest mniejsza, niż wolisz, a preferujesz więcej bulionu, dolej filtrowanej wody. Serwuj od razu po ugotowaniu. Zupę można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 5-7 dni lub w zamrażarce do 6 miesięcy 

Smażony ryż z kalafiora

Kalafior

Składniki na 4-6 porcji:

  • średnia główka kalafiora,
  • 60 ml sosu kokosowego,
  • 4 łyżki stopionego ghi,
  • łyżeczka siekanego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu,
  • 2 roztrzepane żółtka jaj,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • średnia pokrojona w kostkę cebula,
  • 35 g różyczek brokułu,
  • 2 pokrojone w kostkę marchewki,
  • 3 posiekane cebulki dymki.

Sposób przygotowania:

1. Rozdrabniaj kalafiora w misce malaksera, aż zacznie przypominać ryż, ok. 2-3 min, i odstaw na bok.

2. W małej misce ubij razem sos kokosowy, dwie łyżki stopionego ghi (lub oleju kokosowego), imbir i biały pieprz i odstaw na bok.

3. Na małym ogniu rozgrzej łyżkę ghi na średniej wielkości patelni. Dodaj roztrzepane żółtka i usmaż dokładnie (bez mieszania), ok. 2-3 min na każdej stronie, przewróciwszy tylko raz. Odstaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w małą kostkę i odstaw na bok.

4. Na średnim ogniu rozgrzej pozostałą łyżkę ghi na dużej patelni lub w woku. Dodaj czosnek oraz cebulę i smaż, często mieszając, do zeszklenia cebuli, ok. 3-4 min. Wmieszaj brokuły, marchew i cebulkę dymkę. Smaż, często mieszając, aż warzywa zmiękną, ok. 3-4 min.

5. Dodaj mieszankę kalafiora, usmażonych jajek i sosu kokosowego. Smaż, często mieszając, aż wszystko dobrze się rozgrzeje, a kalafior zmięknie, ok. 3-4 min. Podawaj od razu po przygotowniu. 

Bibliografia
  • Zaczerpnięto z książki Aimee E. Raupp pt. "Body Belief: How to Heal Autoimmune Diseases, Radically Shift Your Health, and Learn to Love Your Body More" ("Wiara w ciało, czyli jak leczyć choroby autoimmunologiczne, radykalnie zmienić swój stan zdrowia i nauczyć się bardziej kochać swoje ciało", Hay House UK, 2018).
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Poczekaj, może to cię zainteresuje
Close icon