Jesteś terapeutą?

Jak odkwasić organizm?

Naukowcy coraz częściej dostrzegają związek między różnymi chorobami a dietą zakwaszającą. Ross Bridgeford proponuje przepis na odzyskanie równowagi.

Artykuł na: 6-9 minut dieta przepisy
Zdrowe zakupy

Regulowanie pH organizmu po spożyciu pożywienia wytwarzającego kwasy to bardzo złożony proces, który rozpoczyna się w układzie pokarmowym, gdzie potencjał pH jedzenia ma bezpośredni, błyskawiczny wpływ na stosunek kwasu solnego do wodorowęglanu sodu, wytwarzanych w żołądku podczas pierwszego etapu trawienia. Jeżeli zbombardujemy ciało pokarmami wytwarzającymi kwasy (takimi jak cukier, ziarna, mięso, nabiał, alkohol, sztuczne związki chemiczne, tłuszcze uwodornione czy trans), wprowadzimy się w stan nazywany w medycynie kwasicą wywołana dietą, o niskim nasileniu lub przewlekłą kwasicą metaboliczną.

Niskie pH zwiększa ryzyko chorób

Przez ostatnie 80 lat z okładem nauki medyczne dowiodły istnienia wyraźnego związku między dietą kwasową a zachorowalnością na raka. W pewnym przeprowadzonym niedawno badaniu naukowcy z amerykańskiego ośrodka National Institute of Environmental Health Sciences przeanalizowali dane 43 570 kobiet w wieku 35-74 lat. Jak odkryli, kwasica wywołana dietą stanowiła znaczący czynnik ryzyka w rozwoju inwazyjnego raka piersi1.

Inna grupa naukowców przeanalizowała dane ponad 30 tys. dorosłych, którzy poddali się testom przesiewowym między styczniem 2001 r. a grudniem 2010 r. Jak się okazało, osoby wydalające mocz o najniższym pH (czyli najbardziej kwasowy) miały wyższe ryzyko zgonu z powodu nowotworu i z dowolnej przyczyny oraz rozwoju choroby krążenia niż osoby o wyższym (bardziej zasadowym, czyli alkalicznym) pH2.

Warzywa i owoce mają działanie przeciwnowotworowe

Tysiące prac naukowych udowodniło, że dieta bogata w zasadowe warzywa i owoce zapewnia ochronne działanie przeciwnowotworowe. W kwietniu 2017 r. metaanaliza danych zebranych od ponad 10 tys. osób wykazała, że im więcej spożywały one warzyw, tym miały niższe ryzyko zachorowania na raka nerki3.

Ważne jest jednak zrozumienie, że jedzenie pokarmów o odczynie zasadowym nie sprawi, że nasz organizm nagle stanie się alkaliczny i zabije komórki nowotworowe. Gdy jemy produkty o zasadowym pH, zapewniamy mu bogactwo składników odżywczych, które wspomagają jego potencjał do utrzymania homeostazy, a wraz z tą równowagą poprawi się jego zdolność do zapobiegania nowotworom4.

Jakie mogą być konsekwencje zdrowotne kwasicy?

Jedną z głównych przyczyn chorób sercowo-naczyniowych jest kwasica wywołana dietą. W badaniu z 2017 r. przyjrzano się ponad 90 tys. osób i odkryto, że u tych, które miały wyższą zawartość netto kwasów w diecie wzrastało ryzyko zgonu z dowolnej przyczyny, zwłaszcza z powodu chorób krążenia5. Wyniki te potwierdzają koreańscy naukowcy, którzy w 2015 r. przyjrzeli się rezultatom badań przesiewowych 31 590 dorosłych i odkryli związek między kwasicą a ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych2.

Stan ten poważnie zaburza też 2 hormony, które są kluczowe dla utraty wagi – leptynę i adiponektynę. Pierwsza z nich odpowiada za wysyłanie komunikatów do mózgu, że należy przestać jeść. Według badań przeprowadzonych w 2003 r. w Szwajcarii kwasica znacznie zmniejsza poziom leptyny w komórkach tłuszczowych6. Gdy jest ona stłumiona, czujemy się wiecznie głodni.

Równie istotnym hormonem jest adiponektyna, która dyktuje organizmowi przetwarzanie tłuszczu na energię. W przeprowadzonym w 2010 r. w Tajlandii eksperymencie naukowcy przez 7 dni sztucznie wywoływali kwasicę u uczestników, co pozwoliło odkryć, że poziom adiponektyny krążącej w organizmie znacznie się zmniejszył7. W efekcie uczestnicy przetwarzali mniej tłuszczu na energię już po tygodniu od przyjęcia wysokiej dawki kwasów.

Kwasica wywołana dietą prowadzi też do przewlekle podwyższonego poziomu kortyzolu, co może powodować stan zapalny, wywoływać stres w nadnerczach i zaburzać równowagę bakteryjną w jelitach, a wszystko to ma ogromny wpływ na tworzenie się komórek tłuszczowych, przybieranie na wadze i niemożność schudnięcia.

Podnosząc poziom kortyzolu, kwasica może też sprzyjać insulinooporności, co zwiększa ryzyko rozwoju wielu chorób metabolicznych8.

Ze względu na niekorzystny wpływ zakwaszenia na pracę tarczycy9, dieta kwasowa może wywierać poważny wpływ na zdolności organizmu do regulowania innych zwalczających nowotwory hormonów, takich jak insulinopodobny czynnik-1 wzrostu (IGF-1), który ma kluczowe znaczenie dla ochrony przed rakiem prostaty, jelita grubego i piersi.

Skoro kwasica, stan zapalny i stres oksydacyjny to bazowe przyczyny wszelkich problemów zdrowotnych, nie powinno dziwić, że sposobem na praktycznie każde schorzenie jest dokładna ich odwrotność: wszystko, co alkaliczne, antyzapalne i antyoksydacyjne (tzw. zasada trzech A).

Przepisy na dania alkaliczne

Prosta owsianka zasadowa

Przepis na 2 porcje.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych (45-90 g, zależnie od nasilenia głodu)
  • 1 do 2 szklanek (240 do 480 ml) przefiltrowanej wody (zależnie od ilości płatków)
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • Odrobina mleka orzechowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Gałka jogurtu kokosowego lub nienabiałowego
  • 1 garść mieszanki orzechów i pestek
  • Dowolne owoce, opcjonalnie

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane na wodzie (bez mleka) doprowadź do wrzenia na małym ogniu i dodaj nasiona chia. Gotuj, aż mieszanina jest odrobinę za sucha, po czym dolej trochę mleka orzechowego (ja uwielbiam mleko kokosowe, ale nada się każdy napój roślinny).
  2. Zdejmij owsiankę z ognia i wmieszaj olej kokosowy, cynamon i jogurt. Posyp orzechami i pestkami, a na koniec dodaj borówki czy truskawki, wedle uznania (polecam nie spożywać więcej fruktozy niż 1 do 2 porcji owoców sezonowych dziennie).

Zasadowa owsianka

Łagodząca zupa na ukojenie jelit

Przepis na 2 porcje.

Składniki:

  • 1 szklanka suchej soczewicy (200 g albo jedna puszka 425 g, odsączone i przepłukane)
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 posiekana żółta cebula
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
  • 1 duży batat, obrany i posiekany
  • 2 marchewki, obrane i posiekane
  • 1 szklanka (240 ml) ekologicznego bulionu warzywnego o niskiej zawartości sodu
  • 1 awokado
  • 1 posiekana czerwona papryka
  • 1 duża garść szpinaku
  • 2 łyżki stołowe posiekanego kopru plus gałązki do dekoracji
  • 1 garść grubo posiekanych orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotuj soczewicę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i odstaw na bok (to najdłuższy etap, może trwać nawet 30 min).
  2. Delikatnie podgrzej czosnek i cebulę na oleju kokosowym w dużym garnku przez 3 min, aż staną się brązowe.
  3. Dodaj batata i marchew. Mieszaj, aż warzywa i smaki się połączą, czyli ok. 2-4 min. Dolej bulion i gotuj na małym ogniu przez 10 min, aż jarzyny porządnie się podgrzeją, ale nie rozgotują, aby zatrzymać w nich jak najwięcej składników odżywczych.
  4. Wsyp soczewicę. Gotuj przez kolejne 5 min.
  5. Przenieś mieszaninę porcjami do blendera albo użyj blendera ręcznego i zmiksuj wszystko w garnku. Dodaj awokado, paprykę, szpinak oraz koper i wszystko zmiksuj.
  6. Udekoruj kilkoma gałązkami kopru i nerkowcami. Serwuj zupę na ciepło, skropioną z wierzchu oliwą z oliwek.

Zupa na ukojenie jelit

Fragment książki Rossa Bridgeforda "Alkaliczne oczyszczanie" (wyd. Vital, 2020), która zawiera instrukcje dotyczące 7-dniowego detoksu alkalicznego resetującego organizm.

Bibliografia
  1. Int J Cancer, 2018 Sep 24.
  2. Hypertens Res, 2015; 38: 433–8
  3. Oncotarget, 2017; 8: 27892–903
  4. J Nutr Food Sci, 2012; 2: 6
  5. Am J Clin Nutr, 2017; 106; 146–54
  6. J Am Soc Nephrol, 2003; 14: 2248–54
  7. Nephrol Dial Transplant, 2011; 26: 592–8
  8. Clin Sci (Lond), 1999; 96: 513–23
  9. Am J Physiol, 1997; 272: F648–53
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 5/2022
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W:
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą 5/2022
KUP wydanie papierowe KUP wydanie ELEKTRONICZNE
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny
Copyright © AVT 2020 Sklep AVT