Głodówka może chronić przed infekcjami

Okazjonalne głodówki chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi lub co najmniej zapewniają, że przebieg choroby będzie łagodny.

Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Obniżanie liczby spożywanych kalorii zmienia mikrobiom (bakteryjny wszechświat) w jelicie, a to sprawia, że infekcje są o wiele mniej zjadliwe - podają badacze z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie.

Jak odkryli naukowcy, 48-godzinny post przed i w trakcie infekcji bakterią Salmonella, czyli jedną z głównych przyczyn zatruć pokarmowych, redukuje zniszczenia tkanek trawiennych oraz stan zapalny. Natomiast wraz z powrotem do normalnej diety wróciły też typowe objawy.

Głodówka pozbawia patogeny energii, jakiej potrzebują do pełnego zainfekowania gospodarza, tłumaczą naukowcy. Jak dotąd badania ograniczają się do eksperymentów na myszach laboratoryjnych, dlatego eksperci ostrzegają, że niekoniecznie mają one odniesienie do ludzi.

Bibliografia
  • PLoS Pathog, 2021; 17: e1009719
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny