Jakość diety a ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19

Ukazały się ciekawe badanie na temat związku między dietą a ryzykiem choroby covidowej. Jest to prospektywne badanie kohortowe, przeprowadzone z użyciem danych 592 tys. osób z badania na temat występowania objawów COVID-19.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Uczestnicy wypełnili kwestionariusze na temat swojego sposobu żywienia przed wybuchem pandemii. Informacje te przeanalizowano z zastosowaniem systemu punktacji zdrowej diety, w którym do najzdrowszych zaliczane są głównie produkty roślinne, w tym warzywa i owoce.

Zebrano również dane odnośnie do zachorowań uczestników badania na COVID-19 – w okresie objętym badaniem udokumentowano 31 815 przypadków zachorowania. Okazało się, że wysoka jakość diety wiązała się z ryzykiem zachorowania obniżonym o 9% i ryzykiem ciężkiego przebiegu choroby obniżonym aż o 41% w porównaniu z osobami stosującymi dietę niskiej jakości.

Związek ten utrzymywał się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak inne prozdrowotne zachowania, społeczne wyznaczniki zdrowia oraz środki zapobiegające transmisji wirusa. Ponadto zaobserwowano, że ochronny wpływ zdrowej diety, opartej w dużej mierze na produktach roślinnych, ma szczególne znaczenie u osób mieszkających na obszarach charakteryzujących się niższym statusem społeczno-ekonomicznym.

Autorzy badania sugerują, że jakość diety może odgrywać bezpośredni wpływ na podatność danej osoby na COVID-19. Postulują również, aby w celu ograniczenia rozmiarów pandemii podejmować działania na poziomie publicznej opieki zdrowotnej, które poprawiłyby poziom odżywienia i zdrowia metabolicznego w populacji.

Uzyskane wyniki tłumaczy się tym, że w produktach uznawanych za zdrowe obecne są związki częściowo tłumiące replikację wirusów pokrewnych do Sars-Cov-2 (a być może również tego wirusa, choć brak jest badań na ten temat) – substancje te to kwas arachidonowy i kwas linolenowy. Produkty z tej diety obfitują również w związki odgrywające kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i uwalnianiu cytokin, czyli pierwiastki śladowe, witaminy A, B6, B12, C, D, E i kwas foliowy, aminokwasy, długołańcuchowe kwasy omega-3 oraz polifenole.

Wyniki te są zbieżne z wcześniejszymi ustaleniami, z których wynika, że zmniejszenie o 10% występowania w populacji takich czynników jak otyłość i cukrzyca typu 2 zapobiegłoby 11% przypadków hospitalizacji z powodu COVID-19, do których doszło w Stanach Zjednoczonych od listopada 2020 r.

Bibliografia
  • Merino J. i wsp., Diet quality and risk and severity of COVID-19: a prospective cohort study, Gut. 2021;0: 1-9
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny