Jesteś terapeutą?

Jak soki wpływają na zdrowie?

Po soki warzywne i owocowe sięgamy najczęściej wtedy, gdy chcemy ugasić pragnienie lub mamy ochotę wypić coś smacznego. Ale są też inne powody, by delektować się nimi jak najczęściej.

Artykuł na: 6-9 minut medycyna naturalna
Zdrowe zakupy

Sok jabłkowy na trawienie

Sok jabłkowy obniża poziom cholesterolu, poprawia trawienie i pracę jelit, obecna w nim acetylocholina pozytywnie wpływa na procesy pamięciowe i zdolność koncentracji, co zapobiega demencji starczej.

Sok pomarańczowy na przeziębienie

Występująca w nim hesperydyna reguluje napięcie ścian naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej. Sok zawiera także substancje przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, co chroni nas przed infekcjami. To bogate źródło witaminy C, potasu i polifenoli.

Sok winogronowy obniża ciśnienie

Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza odporność na insulinę, czyli przeciwdziała chorobom serca i cukrzycy. Obecne w nim flawonoidy, a także witaminy C i A to naturalne przeciwutleniacze, usuwające z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za rozwój chorób nowotworowych.

Winogrona należą do nielicznych owoców zawierających jod, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Sok z wiśni działa przeciwbólowo

Sok wiśniowy to skarbnica minerałów i witamin. Zawiera witaminy A i C, regulującą cykl snu melatoninę, antocyjany i bioflawonoidy, które pomagają w pokonywaniu chorób nowotworowych, wspomagają walkę z bólem, szczególnie głowy, poprawiają funkcjonowanie pamięci i zmniejszają ryzyko zawału serca.

Właściwości zdrowotne soku z granatów

  • skutecznie wspiera leczenie chorób naczyń krwionośnych, w tym miażdżycy,
  • przywraca witalność i zwiększa wydolność organizmu,
  • przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym,
  • zwiększa odporność organizmu,
  • reguluje poziom cholesterolu,
  • opóźnia proces budowy tkanki tłuszczowej,
  • wspomaga leczenie stanów zapalnych,
  • pomaga w chorobach nowotworowych (np. płuc, okrężnicy, skóry, piersi),
  • leczy schorzenia prostaty.

Sok gruszkowy na nadciśnienie

Sok gruszkowy obniża ciśnienie krwi i uszczelnia naczynia włosowate. Dzięki zawartości boru korzystnie wpływa na działanie mózgu i poprawia koncentrację.

Ze względu na udział boru w transporcie wapnia w organizmie, picie soku gruszkowego zaleca się osobom zagrożonym rozwojem osteoporozy. Z kolei występujący w tym soku jod wpływa pozytywnie na pracę tarczycy.

Sok z anansów wzmacnia kości

Sok ananasowy wspomaga trawienie, rozpuszcza zatory w naczyniach krwionośnych, zapobiega osteoporozie i złamaniom kości (dzięki zawartości manganu), działa także bakteriobójczo i przeciwwirusowo.

Sok z ananasów jest bogatym źródłem:

  • potasu
  • chloru
  • siarki
  • fosforu
  • wapnia
  • żelaza
  • jodu 
  • witamin z grupy B

Sok z marchwi dobry dla skóry i włosów 

Sok marchewkowy zawiera wszystkie rodzaje karotenoidów, ale najwięcej beta-karotenu, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania oczu. Sok z marchwi reguluje ponadto metabolizm, usprawnia proces trawienia, reguluje pracę wątroby, pęcherzyka żółciowego i nerek.

Dostarcza także do organizmu żelazo. Polecany jest kobietom w ciąży i karmiącym, ponieważ poprawia jakość mleka. Picie tego soku wpływa dobroczynnie na skórę, włosy i zęby, a także obniża poziom złego cholesterolu LDL i podnosi poziom dobrego, czyli HDL. Sok marchwiowy

Sok z buraków zapobiega miażdżycy

Wpływa na krążenie krwi w mózgu, dzięki czemu może zapobiegać demencji, a także obniża i reguluje ciśnienie krwi, poprawia zdolność do długotrwałego wysiłku, obniża poziom cholesterolu, zwiększa odporność i przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie (wykazuje silne działanie alkalizujące).

Może być stosowany jako napój energetyzujący, bo zwiększając wytrzymałość organizmu na czynniki stresowe, zmniejsza napięcie nerwowe, wzmacnia koncentrację, refleks i pamięć oraz przeciwdziała depresji. Sok z buraków zapobiega ponadto miażdżycy.

Sok brokułowy ma działanie antynowotworowe

Sok z brokułów zawiera duże ilości:

  • fosforu
  • wapnia
  • żelaza
  • chromu

Szczególne właściwości ma występujący w nim sulforafan, nazywany antidotum na raka. Wykazuje on silne działanie antynowotworowe na każdym etapie rozwoju choroby. Związek ten ma również zdolność pobudzania enzymów detoksykacyjnych oraz zapobiegania uszkodzeniom DNA.

Sok pomidorowy na zmęczenie

Sok pomidorowy zapobiega osteoporozie, ponieważ najprawdopodobniej spowalnia rozpad komórek w kościach (należy pić dwie szklanki soku dziennie), a zawarty w nim likopen jest przeciwutleniaczem, który zmniejsza ryzyko raka prostaty i działa wspomagająco na układ krwionośny.

Występująca w soku pomidorowym witamina A pomaga utrzymać w dobrym stanie skórę, włosy i paznokcie. Z kolei żelazo, dobrze przyswajane w obecności witaminy C, zapobiega anemii i przewlekłemu zmęczeniu.

Sok z ogórka na schorzenia skóry

Działa moczopędnie, pomaga w usuwaniu kwasu moczowego z organizmu. Jest pomocny w walce z reumatyzmem, a dzięki dużej zawartości krzemu i siarki – także w leczeniu schorzeń skóry. Reguluje ciśnienie krwi.

Sok szpinakowy na cholesterol

Sok ze szpinaku zawiera duże ilości:

  • żelaza
  • chlorofilu
  • potasu
  • magnezu
  • wapnia
  • kwasu foliowego
  • witamin C i E
  • beta-karotenu
  • glutationu
  • błonnika

Glutation to przeciwutleniacz uważany za wroga nowotworów. Błonnik pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Sok ten dostarcza również do organizmu oktakosanol, składnik odżywczy poprawiający metabolizm lipidów, obniżający poziomu cholesterolu i przyspieszający procesy regeneracyjne zachodzące w naszym ciele.

Sok z selera — bogate źródło witamin

Sok z selera zawiera dużo witamin (A, B1, B2, B6, C, E, K, PP).

Sok z selera — działanie

  • moczopędne,
  • oczyszczające krew,
  • poprawiające przemianę materii,
  • poprawiające wygląd cery i włosów,
  • korzystnie wpływa na pracę nerek i pęcherzyka żółciowego,
  • uspokajające,
  • reguluje metabolizm,
  • zapobiega zaparciom,
  • przeciwbólowe.

Sok z dyni o działaniu przeciwgorączkowym

To skarbnica witamin (A, B1, B2, C, E, PP), cennych minerałów (miedź, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) i błonnika. Ma działanie przeciwgorączkowe i moczopędne, reguluje gospodarkę wodną, wzmacnia wątrobę, działa kojąco na układ nerwowy, wypłukuje z organizmu zbędne produkty przemiany materii, działa odchudzająco1.

Bibliografia
  • Żywność twój cudowny lek, Jean Carper, Wydawnictwo Vesper
Holistic Health 2/2021
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W:
Holistic Health 2/2021
KUP wydanie papierowe KUP wydanie ELEKTRONICZNE
ARTYKUŁ UKAZAŁ SIĘ W
Holistic Health 2/2021
Holistic Health
Kup teraz
Wczytaj więcej
Zapisz się i odbierz wybrany magazyn gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Nasze magazyny