Cebula i czosnek na straży zdrowia jelit

Rośliny czosnkowe prawdopodobnie obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

08 czerwiec 2019
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Osoby regularnie jedzące czosnek, cebulę lub pora zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego aż o 79% - twierdzą specjaliści z First Hospital of China Medical University. W przeprowadzonym przez nich badaniu wzięło udział 833 osób ze zdiagnozowanym nowotworem oraz 833 osoby zdrowe (grupa kontrolna). Eksperci zbadali ich nawyki żywieniowe.

Zdaniem autorów badania, im więcej czosnku, cebuli lub pora w naszej diecie, tym lepiej jesteśmy chronieni przed nowotworem.

Rak jelita grubego jest trzecią główną przyczyną śmierci w ogólnoświatowej populacji. Co roku diagnozuje się go u prawie 1,5 mln osób na całym świecie. Czynnikami ryzyka są wiek i dieta uboga w składniki odżywcze.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny