Emulgatory powiązano z zaburzeniami osobowości

Substancje konserwujące żywność przetworzoną mogą wywoływać zmiany w zachowaniu.

03 maj 2019
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Problem ten dotyczy zwłaszcza 2 substancji: karboksymetylocelulozy (wykorzystywanej też jako klej do protez) oraz polisorbatu 80 (E433). Wywołują one stany zapalne w jelitach, zaburzają równowagę mikrobioty i w ten sposób przyczyniają się do problemów behawioralnych.

Potwierdza to badanie na myszach przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanu Georgia. Zwierzęta wystawione na kontakt z emulgatorami, miały trudności z zaliczaniem prostych testów, częściej też odnotowywano u nich stany niepokoju.

Nie wiadomo, jak wyniki tego badania przekładają się na ludzi. Wiadomo natomiast, że stany zapalne powiązano już z cukrzycą oraz artretyzmem.

Konkluzja? Odstaw żywność przetworzoną, radzą autorzy badania.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny