Jaglany detoks - przepisy

Wysokoenergetyczna dieta oparta na ziarnach prosa dodaje energii, oczyszcza, odkwasza organizm oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.

11 luty 2019
Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

 

Kasza jaglana otrzymywana z nasion prosa ma wiele zalet.

  • Po pierwsze, jest bezglutenowa, więc mogą sięgać po nią osoby z alergią na tę grupę białek.
  • Po drugie, jako nieliczna wśród produktów zbożowych ma właściwości zasadotwórcze, co jest bardzo korzystne dla naszego organizmu.
  • Po trzecie, charakteryzuje się bogactwem składników odżywczych, takich jak witaminy D, E i K i z grupy B (zwłaszcza tiamina, ryboflawina i pirydoksyna), lecytyna, wapń, fosfor i potas. Ze wszystkich kasz jest najlepszym źródłem żelaza, a także krzemu, który nie tylko zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu w nich związków tłuszczowych oraz pełni ważną funkcję w procesie mineralizacji kości, wpływa korzystnie na przemianę materii i ułatwia odchudzanie.

Kasza jaglana należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Proso jest oprócz orkiszu jednym z najlepszych zbóż w diecie oczyszczającej. Niezawodnie wspomaga procesy detoksykacyjne, pomaga usuwać złogi, toksyny, metale ciężkie, zalegające pozostałości po antybiotykach i innych syntetycznych lekach.

Przykładowe przepisy w trakcie detoksu jaglanego

ŚNIADANIA

JAGLANY SŁOIK ZDROWIA

Składniki na 1-2 porcje

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średni upieczony burak
  • 1 jabłko
  • pestki dyni

Do dressingu

  • 4-6 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego, syropu z agawy lub płynnego miodu szczypta soli morskiej do smaku

Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki dressingu, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

Dopraw solą i spróbuj. Buraka i jabłko pokrój w kostkę.

Skrop delikatnie sokiem z cytryny, aby jabłko zachowało swój naturalny kolor oraz jędrność.

Dodaj kaszę, dressing, wymieszaj wszystko dokładnie i przełóż do słoika.

 

CZARNY RYŻ Z NUTĄ KOKOSA, MANGO I MALINAMI

Składniki na 2 porcje

  • 1 szklanka ugotowanego czarnego ryżu
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • maliny lub borówki
  • 1/2 łyżeczki uprażonego sezamu
  • świeża bazylia lub mięta do dekoracji

Przygotowanie: Ryż dodaj do garnka z mlekiem kokosowym i gotuj 2 min, stale mieszając.

Odstaw. Mango obierz, a miąższ zmiksuj blenderem.

Do słoików lub miseczek wsyp ryż, mango i maliny, dodaj uprażony sezam i udekoruj listkami bazylii lub mięty.

 

PUDDING JAGLANO-BANANOWY

Składniki na 1-2 porcje

  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 awokado (wybierz bardziej miękkie)
  • szczypta kardamonu szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki karobu
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • 1/2 banana lub 2 daktyle
  • 1 świeży ananas
  • ziarenka granatu

Przygotowanie: Odetnij plaster ananasa grubości 1,5 cm, obierz ze skórki i potnij na drobne kawałki, odcinając stwardniałe części.

Do słoika lub specjalnego naczynia wsyp ugotowaną kaszę jaglaną, awokado, przyprawy, karob, daktyle lub banana i miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Serwuj z ananasem i ziarenkami granatu.

 

 OBIADY

ZAPIEKANA CUKINIA Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki na 2-3 porcje

  • 1-2 cukinie 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka listków jarmużu (bez stwardniałych części)
  • 3-4 suszone pomidory z zalewy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 cm świeżego kłącza imbiru (opcjonalnie)
  • nasiona słonecznika (do serwowania)

Przygotowanie: Przetnij cukinie wzdłuż i wydryluj gniazda nasienne.

Posmaruj oliwą, dopraw delikatnie solą i piecz ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Wyjmij i odstaw. Przygotuj farsz. Posiekaj umyty wcześniej jarmuż. Pomidory potnij na drobne kawałki.

Rozgrzej na patelni trochę oleju kokosowego, dodaj jarmuż, dopraw solą i gałką muszkatołową, obsmażaj, aż zmięknie.

Dodaj pomidory i roztarte w dłoni oregano. Spróbuj i dopraw. Wsyp ugotowaną kaszę jaglaną, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę.

Wypełnij farszem podpieczone połówki cukinii i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 10 min.

Serwuj z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub płatkami migdałów.

 

BURGERY Z MARCHEWKI

Składniki na ok. 4 porcje

  • 2-4 średnie marchewki
  • 2 cm świeżego kłącza imbiru
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta curry
  • sól morska do smaku
  • uprażony sezam
  • sałata i domowe pesto do serwowania

Przygotowanie: Obraną i pokrojoną w kawałki marchewkę ugotuj na parze lub owiń pergaminem i piecz przez ok. 30 min w temperaturze 180°C.

Kiedy przestygnie, przełóż ją do dużej miski. Dodaj starty imbir, mielone siemię lniane, ugotowaną cieciorkę, kaszę jaglaną i przyprawy.

Dopraw wszystko solą morską i zmiksuj blenderem ręcznym.

W razie potrzeby dodaj trochę wody lub kaszy jaglanej, aby uzyskać właściwą konsystencję. Powinna być dość zwarta.

Formuj zwilżonymi dłońmi kształtne burgery i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Posyp każdego burgera uprażonym sezamem.

Piecz ok. 20 min w temperaturze 180°C. Odstaw, aby trochę ostygły.

 

ROLADKI DROBIOWE

Składniki na 1-2 porcje

  • 1pierś kurczaka zagrodowego lub 1/3 piersi indyczej
  • 2 szklanki listków jarmużu (bez stwardniałych części)
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2-3 suszone pomidory z zalewy
  • szczypta oregano lub ziół prowansalskich
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • rukola lub roszponka do serwowania
  • oliwa do skropienia dania

Do pesto:

  • 1 szklanka natki pietruszki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • szczypta soli do smaku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 uprażone migdały
  • 1/4 szklanki wody źródlanej

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki pesto i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną. Jarmuż umyj i drobno posiekaj.

Suszone pomidory pokrój w cienkie paski. Pierś kurczaka lub indyka umyj, osusz i potnij na cienkie sznycelki.

Dopraw solą i roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi lub oregano.

Obsmaż na patelni jarmuż z dodatkiem startego lub wyciśniętego przez praskę czosnku, dopraw gałką muszkatołową i solą.

Odstaw na chwilkę do ostygnięcia. Na sznycelki połóż jarmuż i suszonego pomidora, a następnie zwijaj delikatnie, spinając roladki wykałaczkami.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Roladki obsmaż delikatnie na oleju kokosowym i wstaw na 10 min do piekarnika.

Wyciągnij wykałaczki i potnij mięso na kawałki. Danie skrop oliwą i serwuj z ulubioną sałatą.

 

 KOLACJE

ZUPA KOKOSOWA Z MARCHEWKĄ

Składniki na 4-6 porcji

  • 2 puszki pomidorów konserwowych lub 8-10 świeżych
  • 1-2 marchewki
  • 1 średni batat
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (opcjonalnie)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2-4 cm świeżego kłącza imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • kilka nasion kolendry (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • olej kokosowy do smażenia
  • szczypta kurkumy
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • 10-15 listków świeżej bazylii (plus kilka do dekoracji)
  • sok z 1/2 małej cytryny

Przygotowanie: Zetrzyj drobno imbir oraz czosnek. Warzywa pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie piórka.

Do rozgrzanego garnka dodaj olej kokosowy. Obsmaż delikatnie imbir i cebulę. Wsyp curry i kurkumę.

Po chwili dodaj pomidory, czosnek, soczewicę i warzywa. Dopraw solą.

Wlej mleko kokosowe oraz 2 szklanki wody i gotuj przez ok. 15 min, aż soczewica zmięknie. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby.

Wrzuć listki bazylii i wymieszaj. Zupę serwuj z listkami świeżej bazylii, posypaną sezamem (opcjonalnie) i skropioną sokiem z cytryny.

Jeżeli chcesz, aby była mniej gęsta, dodaj wcześniej więcej wody.

 

PIECZONY DORSZ I ŁOSOŚ Z WARZYWAMI I ANANASEM

Składniki na 1 porcję

  • 100 g filetu z łososia bez skóry
  • 100 g filetu z dorsza bez skóry
  • kawałek brokuła
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 szklanki świeżego ananasa
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • szczypior lub czerwona cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa świeża
  • bazylia do dekoracji
  • 1 cm świeżego kłącza imbiru (opcjonalnie)
  • sól morska lub himalajska
  • uprażony sezam (opcjonalnie)
  • ugotowana komosa ryżowa (opcjonalnie)
  • cytryna lub limonka

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Ryby umyj, osusz i pokrój w mniejsze kawałki. Przełóż do miseczki.

Marchewkę potnij w cienkie paseczki lub talarki, ananasa w kostkę, a brokuły podziel na różyczki.

Przygotuj kawałek folii aluminiowej i większy arkusz papieru do pieczenia. Rozłóż na nim warzywa, rozgnieciony czosnek, szczypior i kawałki ananasa.

Dodaj pomidorki koktajlowe oraz kawałki ryby. Skrop oliwą i dopraw solą.

Zawiń pergamin i folię aluminiową tak, aby powstała kwadratowa paczuszka zamknięta od góry. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 15- 20 min.

Danie serwuj skropione sokiem z cytryny lub limonki i obsypane sezamem oraz listkami bazylii.

 

 

SAŁATKA Z AWOKADO

Składniki na 1-2 porcje

  • 2/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • pomidorki koktajlowe
  • granat 1/2 dojrzałego
  • awokado
  • 200 g rukoli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 grejpfrut
  • bazylia lub świeże oregano do dekoracji

Do dressingu:

  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 ząbka czosnku
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej

Przygotowanie: Przygotuj dressing. Rozetrzyj w dłoniach oregano niemalże na proszek.

Wrzuć wraz z pozostałymi składnikami dressingu do słoiczka z zakrętką i potrząsając energicznie, dokładnie wymieszaj.

Wyłuskaj ziarenka granatu, z części możesz wycisnąć sok do dressingu. Awokado potnij na kawałki.

Włóż do miski pozostałe składniki, polej dressingiem, delikatnie wymieszaj i serwuj z uprażonym wcześniej siemieniem lnianym oraz listkami bazylii lub oregano.

 Artykuł ukazał się pod nazwą "Jaglany detoks dla urody" w wydaniu papierowym DETOKS.

Artykuł należy do raportu
Czas na detoks
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny