Koniec z glutenem! Jak dotrzymać złożonych sobie obietnic?

Ty też zapomniałeś już o swoich postanowieniach noworocznych? Zobacz jak poradzili sobie z tym inni.

07 marzec 2018
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Każdego roku obiecujesz sobie zmianę nawyków żywieniowych. Zakładasz, że od stycznia będziesz zdrowo się odżywiać, ćwiczyć regularnie, co szybko zaprocentuje zdrowiem i piękną sylwetką. Motywacji jednak wystarcza Ci zaledwie na kilka chwil, a później bogatsza o wyrzuty sumienia zakładasz, że w następnym roku to już na pewno ci się uda. Co zatem zrobić, żeby wytrwać w postanowieniach noworocznych i cieszyć się pozytywnymi zmianami? O tym poniżej.

Produkty bezglutenowe na stałe wpisane w menu

Co to jest gluten? Gluten to nic innego jak białko roślinne, występujące w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Stało się ono w ostatnim czasie tematem wszelkich dyskusji, przy tematach o zmianie nawyków żywieniowych. Wiadomym jest, że coraz większe grono osób wykazuje nietolerancję na ten składnik pożywienia. Bezglutenowe produkty wpisują się w postanowienia noworoczne wielu z nas. Brak glutenu w diecie zdrowej osoby nie szkodzi, natomiast gluten w pożywieniu osób z nietolerancją sieje duże spustoszenie w organizmie. Bardzo często już samo wykluczenie glutenu z naszej diety powoduje utratę nadprogramowych kilogramów.

 

Gluten, co powoduje?

Przy nietolerancji glutenu, spożywanie go spowoduje:

  • zaburzenie trawienia (co skutkuje nadwagą)
  • bóle głowy i migreny
  • zmiany nastroju, drażliwość i nerwowość
  • nerwobóle, zawroty głowy, osłabienie
  • zmęczenie, apatię

Jak widzisz już samo niewłaściwe pożywienie może skutecznie rujnować twoje postanowienia noworoczne. Ciężko bowiem o energię i chęć do ćwiczeń, czy zmian, gdy doskwiera nam zmęczenie, apatia lub ogólna nerwowość. Odstawienie glutenu może być pierwszym krokiem do tego, by wytrwać w postanowieniach. Mnie udało się, właśnie dzięki tej decyzji. Teraz trzymam kciuki za ciebie!

Gluten właściwości:

Gluten posiada niewielkie wartości odżywcze. To, co cechuje gluten, to jego elastyczność, lepkość i sprężystość. Cechy te pożądane są w przemyśle piekarniczym. Pieczywo dzięki glutenowi jest pulchne, ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Wiele diet wyklucza pieczywo z menu, choć wykluczenie glutenu z diety nie jest z tym równoznaczne. Dzięki dostępnym, gotowym mieszankom bezglutenowym, możemy we własnym domu upiec pyszny chleb, bez zawartości tego uczulającego składnika.

Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych na dłużej?

Podsumowując, wystarczy, że zrozumiesz iż dobre nawyki żywieniowe odpłacą ci zdrowiem i piękną sylwetką. Pomyśl, że wcale nie musisz katować się głodówkami, a jedynie wprowadzić zmiany w menu. Zastąp produkty glutenowe, na te bez zawartości glutenu i ciesz się energią, smakiem i nadchodzącymi zmianami. Produkty bezglutenowe nie uczulają, są zdrowe i wspaniale działają na przemianę materii, co za tym idzie skutecznie redukują twoją wagę. Na rynku jest wiele pysznych, pozbawionych tego uczulającego składnika produktów. Wystarczy wybrać te, które smakują ci najbardziej i cieszyć się nową sobą. Wszystko jest w twoich rękach! Zobaczysz jak szybko wprowadzone zmiany pozytywnie wpłyną na twoje życie. Założę się, że sama nie będziesz chciała z tego rezygnować.

 

Wczytaj więcej
Nasze magazyny