Twoje serce cierpi, kiedy nie jesz zielonych warzyw

Naukowcy odkryli powiązanie między witaminą K a zdrowiem serca. Dieta uboga w zielone warzywa (które są źródłem witaminy K1) przyczynia się do pogorszenia pracy układu krążenia.

25 styczeń 2018
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Witamina K zagęszcza krew i uczestniczy w procesach krzepnięcia. Teraz okazuje się, że jej niedobór wynikający z diety ubogiej w zielone warzywa sprzyja przerostowi lewej komory serca. Osoby unikające warzyw są na tę wadę narażone 3 razy bardziej niż inni.

Naukowcy z Medical College of Georgia (Stany Zjednoczone) zapoznali się z danymi dotyczącymi żywienia i zdrowia 766 ochotników w wieku 14-18 lat. Odkryli, że uczestnicy, którzy spożywali najmniej produktów bogatych w witaminę K1 (fitomenadion) byli 3,3 razy bardziej narażeni na rozrost serca. I chociaż ochotnicy byli młodzi, to u 10% z nich zaobserwowano już zmiany w strukturze serca.

Przerost lewej komory serca bezpośrednio wiąże się z nadciśnieniem i prowadzi do upośledzenia pracy tego organu. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania warto uzupełnić dietę o zielone warzywa: szpinak, brokuł, jarmuż i sałatę lodową oraz o oliwę z oliwek.

Wczytaj więcej