Indeks glikemiczny - tabele, przykłady produktów, które warto wybierać

Na poziom glukozy we krwi możemy wpływać sami, komponując codzienną dietę ze składników o niskim indeksie glikemicznym (IG).

13 wrzesień 2019
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Spożycie produktów o wysokim IG prowadzi do gwałtownego skoku poziomu cukru, co w odpowiedzi powoduje duży wyrzut insuliny. Poziom cukru szybko wtedy schodzi do wartości niższej nawet niż wyjściowa, co jest źle tolerowane przez organizm (hipoglikemia).

Oto lista produktów uporządkowanych według przypisanego im indeksu glikemicznego. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu. Chcesz zadbać o zdrowie? Wybieraj produkty o niskim IG.

Indeks glikemiczny niski (poniżej 40)

Indeks glikemiczny średni (40-60)

 

Indeks glikemiczny wysoki (powyżej 60)

Wczytaj więcej
Nasze magazyny