Zielono mi, czyli bądź zdrów z algami!

Niepozorne wodorosty mogą pomóc nie tylko wyżywić ludzkość, ale również wyleczyć ją z wielu schorzeń

10 grudzień 2015
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

W tej chwili nie znamy żadnego ziarna, owocu czy produktu, który byłby bogatszy w substancje odżywcze niż spirulina – szmaragdowozielona alga w kształcie spirali o mikroskopijnej wielkości!

Spirulina - białko z natury

Spirulina zawiera ok. 60% pełnowartościowego białka (to trzykrotnie więcej, niż ilość białka w mięsie). Z tego powodu określana bywa „zielonym mięsem”. Ma też najwyższą koncentrację aminokwasów w żywności – aż 18 aminokwasów, w tym 8 niezbędnych!

Związki te nie tylko budują nasze mięśnie, ale także wyrównują poziom cukru we krwi i przyśpieszają rekonwalescencję. Co ciekawe, hawajska spirulina zawiera o 600% więcej białka niż tofu!

Z kolei wyjątkowo wysokie stężenie bardzo rzadkiego kwasu gamma-linolenowego (GLA) sprawiło, że glon ten określany jest mianem mleka Matki Ziemi.

To właśnie GLA spirulina zawdzięcza swe wyjątkowe właściwości: działanie przeciwzapalne, stymulowanie aktywności układu immunologicznego, obniżanie ciśnienia krwi oraz zmniejszanie ryzyka zakrzepów wewnątrznaczyniowych.

SPIRULINA

Spirulina jest 31x silniejsza niż jagody 60x silniejsza niż szpinak 700x silniejsza niż jabłka!

SmoothLife 3D algae pond from ionreq on Vimeo.

Chlorella – pogromca toksyn

Czy wiesz, że gdy się pocisz podczas intensywnego wysiłku fizycznego lub wizyty w saunie z Twoich tkanek uwalniane są toksyny?

Organizm reaguje podobnie podczas odchudzania lub kilkudniowych głodówek. Niezastąpiona w takiej sytuacji jest chlorella – mikroskopijna, jednokomórkowa forma algi, która absorbuje wszelkie zanieczyszczenia zgromadzone w ludzkim ciele.

Szczególne korzystne działanie wykazują składniki chlorelli – chlorofil, beta-karoten, czynnik wzrostu CGF (ang. chlorella growth factor) oraz sama ściana komórkowa zapobiegająca powtórnemu przenikaniu toksyn do organizmu.

Czynnik wzrostu chlorelli pobudza produkcję makrofagów odpowiedzialnych za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji atakujących nasz układ immunologiczny.

Jezioro Upper Klamath w stanie Oregon, z którego powierzchni każdego dnia zbierane są glony AFA.

Dzikie algi AFA

Każdego dnia z tafli wody jeziora Upper Klamath w amerykańskim stanie Oregon zbierane są glony AFA (zwane także Klamath), będące najbogatszym źródłem beta-karotenu.

To jedyne miejsce na Ziemi, gdzie występują. Od ponad dziesięciu lat cały teren podlega kontrolom niezależnego laboratorium hydrologicznego.

Rośliny żyjące na tym terenie w swym naturalnym środowisku są dzielone na części i dokładnie filtrowane. Potem się je zamraża, by zachować wartości odżywcze i usunąć wszelkie zanieczyszczenia.

Wodorosty AFA

Wodorosty AFA są 6 razy bogatsze w białko i minerały niż mleko matki!

Zawierają białko, które stanowi aż 70% ich składu i obejmuje 8 najważniejszych aminokwasów.

W algach AFA stwierdzono obecność czterdziestu pierwiastków, niezbędnych dla organizmu mikro- i makroelementów, białek i aminokwasów.

Zawierają także cenne kwasy tłuszczowe omega-3, kwas alfa-linolenowy oraz minerały potrzebne dla naszych zębów, kości, skóry i paznokci.

Algi AFA spomagają funkcjonowanie naszych narządów wewnętrznych, a także zawierają bardzo duże stężenie niebieskiego pigmentu, który skutecznie walczy z wszelkimi stanami zapalnymi.

Wiele badań naukowych potwierdziło, że dzieci, które przyjmują niebieskozielone dzikie algi, osiągają lepsze wyniki w szkole. Stwierdzono nawet ich korzystny wpływ na powstrzymanie rozwoju choroby Alzheimera.

Glony te zawierają bardzo wysokie ilości biotyny i kwasu foliowego. W odróżnieniu od spiruliny mają sporą dawkę witaminy C.

Spirulina bogatsza od warzyw

Algae from Gleb on Vimeo.

Trudno w to uwierzyć, lecz 3 g hawajskiej spiruliny Pacifica dostarczają tyle samo składników odżywczych, co 5 porcji owoców i warzyw!

Nie dość na tym – z wyjątkiem błonnika i witaminy C – częstokroć ta niepozorna alga jest od nich znacznie bogatsza w cenne substancje odżywcze, i tak np. ma o 2800% więcej beta-karotenu niż marchew i o 3900% więcej żelaza niż szpinak!

W jej składzie znajduje się m.in. fikocyjanina. To antyoksydant, który nie występuje w owocach i warzywach.

Substancja ta wzmacnia odporność, chroni wątrobę i nerki, wykazuje właściwości neuroprotekcyjne, antywirusowe, antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Zielone multiwitaminy

Te trzy wodorosty stanowią prawie doskonałą naturalną „multiwitaminę” dostępną dla każdego.

Tym bardziej, że ludzki organizm wchłania substancje odżywcze pochodzące z nich znacznie skuteczniej, niż z większości wielowitaminowych pokarmów czy ogólnie dostępnych syntetycznych multiwitamin (ich składniki nie są dobrze wchłaniane, a jeśli tak, to nie są tak dobrze wykorzystywane przez organizm, jak naturalne substancje).

Wszechstronne wodorosty

Trwające kilkadziesiąt lat badania utwierdziły naukowców w przekonaniu, że alga ta jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia.

Jak podają badania kliniczne na ludziach, przedkliniczne badania na zwierzętach oraz testy in-vitro, spirulina:

wspomaga odporność, wykazuje właściwości antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze;

dodaje sił witalnych i poprawia kondycję psychofizyczną;

pomaga utrzymać prawidłowy poziom lipidów we krwi (redukuje poziom cholesterolu);

pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie;

wspomaga układ sercowo-naczyniowy;

pomaga utrzymać prawidłową odpowiedź zapalną i chroni stawy;

usuwa metale ciężkie z organizmu;

stymuluje pracę mózgu (szczególnie u osób starszych);

wpływa na regenerację komórek centralnego układu nerwowego (jako źródło kompleksu witamin z grupy B);

sprawdza się w profilaktyce nowotworowej;

Chlorella Yaeyama zawiera:

• więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa,
• 50 razy więcej chlorofilu niż lucerna (jest najbogatszym znanym jego źródłem stąd też jej nazwa),
60% jej składu stanowi białko (w soi jest go zaledwie 30%), które zawiera 19 aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne.

pomaga utrzymać prawidłowe wyniki krwi oraz wspomaga procesy krwiotwórcze.

Z kolei chlorella:

zapobiega przeciążeniu nerek oraz wątroby;

buduje odporność na stres, zanieczyszczenie środowiska oraz na antybiotyki, które powodują osłabienie naturalnych funkcji obronnych organizmu;

ma silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

Badania naukowe potwierdzają, że dzikie glony AFA:

wzmacniają zęby, kości i paznokcie;

walczą z wszelkimi stanami zapalnymi;

korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację;

przeciwdziałają chorobie Alzheimera.

Ta długa lista dobroczynnych właściwości wodorostów nie pozostawia wątpliwości, że każdy z nas powinien przyjmować ich suplementy.

Szczególnie rekomenduje się je osobom starszym, wegetarianom, sportowcom oraz dzieciom, które nie jedzą warzyw.

Algi kupisz w internecie na stronach sklep.kenayag.com.pl i www.spirulina-pacifica.pl oraz w dobrych sklepach zielarskich.

W przypadku najmłodszych zalecana porcja to 1-2 g dziennie.

Jako że w 3 g wodorostów znajduje się ok. 2 g białka, które pokrywa 4% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej, wskazane jest, by wegetarianie, weganie i sportowcy przyjmowali wyższą niż zalecana dzienną dawkę, tj. od 8 g do10 g dziennie.

Natomiast pozostali dorośli ok. 3 g dziennie. Można to robić zarówno przed, w trakcie jak i po posiłku, zawsze popijając dużą ilością wody.

green from kanahebi on Vimeo.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny