Sól a występowanie chorób

Czy istnieje zbieżność pomiędzy ilością spożywanej soli a takimi chorobami cywilizacyjnymi jak choroba serca, udar mózgu o nadciśnienie? Poznajcie dane udostępnione przez Światową Organizację Zdrowia(WHO).

24 listopad 2015
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Wartości liczbowe pochodzące z danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) obrazują średnie spożycie soli w gramach na dzień i na osobę w różnych krajach oraz roczne wskaźniki śmiertelności na 100 tys. osób z wyszczególnieniem przyczyny zgonu.

Śmiertelność spowodowana chorobami serca przedstawiona jest jako serce, śmiertelność spowodowana udarem mózgu – jako mózg, a śmiertelność spowodowana nadciśnieniem – jako kardiogram. Wydaje się, że nie ma związku pomiędzy ilością konsumowanej soli w danym kraju a śmiertelnością spowodowaną chorobami serca.

Dla przykładu przyjrzyjmy się Japonii. Występuje tam najniższy współczynnik śmiertelności spowodowanej nadciśnieniem i drugi od końca najniższy współczynnik śmiertelności spowodowanej chorobami serca, a mimo to Japonia odznacza się najwyższym spożyciem soli – ponad dwukrotnie przewyższającym rekomendowaną przez Światową Organizację Zdrowia dzienną wartość spożycia soli wynoszącą 5 g na dzień na osobę.

Ile jemy soli?

 

Artykuł należy do raportu
Sól - dobra czy zła?
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny