Kochani dziadkowie jedzcie kurkumę!

Jedzenie kurkumy jest szczególnie wskazane dla osób starszych. Dodawanie codziennie 1 g kurkumy do śniadania pomaga w zachowaniu jasności umysłu.

Artykuł na: 2-3 minuty

Zdaniem naukowców ta wyjątkowa przyprawa, która nadaje żółty kolor w curry, może nawet zatrzymać lub odwrócić rozwój cukrzycy na wczesnym etapie pojawienia się choroby.

Uważa się, że związek aktywny kurkumy - kurkumina - ma właściwości zdrowotne.

Naukowcy z Monash Asia Institute na Monash University przeprowadzili testy, obserwując wpływ kurkumy na pamięć u mężczyzn i kobiet po 60 roku życia, u których zdiagnozowano cukrzycę w początkowym stadium. Chorobę tę bowiem uważa się za prekursora zaburzeń poznawczych.

Badanych podzielono na dwie grupy. Jednej codziennie rano podawano w śniadaniu 1 g kurkumy, druga grupa natomiast dostawała placebo. W obu grupach testowano sprawność pamięci przed posiłkiem i po posiłku.

Pamięć poprawiała się znacząco w grupie, której dodawano do śniadania kurkumę. Efekt ten utrzymywał się aż do 6 godzin po posiłku.

Tekst: Monika Piorun

Autor publikacji:
Artykuł należy do raportu
Kurkuma - złoty przepis na zdrowie
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny