Niskowęglowodanowa dieta zmniejsza stan zapalny u diabetyków

Szwedzcy naukowcy z Linkoping University odkryli, że dieta niskowęglowodanowa zmniejsza stan zapalny, który jest problemem w wielu chorobach, jak cukrzyca, artretyzm czy choroby serca.

22 sierpień 2014
Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Dieta ta znacząco redukuje poziom zapalenia po sześciu miesiącach jej stosowania i jest o wiele skuteczniejsza niż dieta niskotłuszczowa. Polega ona na ograniczeniu spożycia cukru, makaronów i białego pieczywa oraz przetworzonych przekąsek jak batony czy herbatniki.

Dieta została zastosowana w grupie 61 pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy nie zmieniali swojego trybu życia. Połowa badanych przebywała na diecie niskowęglowodanowej, zaś druga połowa stosowała tradycyjną dietę niskotłuszczową.

Po sześciu miesiącach jedynie u pacjentów z grupy stosującej dietę niskowęglowodanową odnotowano zmniejszenie poziomu markerów stanu zapalnego we krwi, a także niższy poziom lipidów i glukozy we krwi. Ubytek masy ciała u pacjentów był taki sam w obu grupach.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny